Quantcast

Německo: Komerční HD programy v DTT za 69 eur ročně

| Tisk

Od konce května 2016 mohou německé domácnosti sledovat programovou nabídku v DVB-T2, druhé generaci digitálního pozemního vysílání. Zpočátku je k dispozici jen 6 programů ve vysokém rozlišení (HDTV) a všechny jsou zatím poskytovány bezplatně.

V největších spolkových městech a jejich nejbližších okolích mohou domácnosti sledovat na klasickou pozemní anténu veřejnoprávní stanice Das Erste HD a ZDF a dále také programy komerčních vysílatelů Sat.1 HD, RTL HD, Vox HD a ProSieben HD. Vysílání všech šesti HD programů v DVB-T2 je zatím FTA.

Dne 29.3.2017 bude v Německu zahájeno pravidelné vysílání v DVB-T2 s nabídkou kolem 20 veřejnoprávních programů v HD. Vedle nich budou k dispozici i oblíbené komerční stanice v HD. Diváci se dočkají i dalších HD stanic programů jako RTL Nitro, Super RTL, RTL II, n-tv, kabel eins, sixx, SAT.1 Gold a ProSiebenMAXX HD.


obrázek

▲ Mapa č. 1 - Pokrytí Německa experimentálním vysíláním v DVB-T2 (aktuální stav)

K 1.7.2017 bude vysílání komerčních HD programů v DVB-T2 zakódováno. Domácnosti mohou programy komerčních vysílatelů sledovat za 69 eur ročně, což je mírně vyšší cena než za HD+, obdobnou satelitní nabídku HD programů na družici Astra, která aktuálně stojí 60 eur ročně. S přechodem na řádné vysílání v DVB-T2 se rozšíří i pokrytí. V dosahu nové generace pozemní televize bude kolem 80 procent německých domácností.

Pro sledování komerčních programů budou diváci potřebovat přijímací zařízení ideálně s certifikátem "freenet TV", což je název pro programovou nabídku, která byla dříve označována jako DVB-T2 HD. V prodejní síti budou set top boxy ale také i externí přístupové moduly CI+.



Programy budou šířeny v DVB-T2 ve formátu H.265 (HEVC).

Německo v následujících letech postupně přejde na druhou generaci pozemního vysílání. Proces bude dokončen do poloviny roku 2019.

redakce





Reklama




Vybrané články