Quantcast

Xtra Music

| Tisk

 Je to již pár let, kdy příznivcům hudby zmizela v satelitní nabídce možnost příjmu hudebních programů, přenášených (tenkrát nově) digitální formou - hudební nabídka DMX. Stanice byly vysílány ze satelitu Astra, přenášeny i prostřednictvím kabelových sítí, diváci (v tomto případě posluchači) si mohli připlatit a získat terminál, s jehož pomocí mohli přijímat i tuto zajímavou rozhlasovou nabídku. Pro individuální diváky a posluchače byla možnost zakoupit zařízení pro příjem běžných analogových programů a zároveň digitálních rozhlasových stanic DMX. O co šlo v DMX?
 Velký výběr hudebních rozhlasových stanic, uspořádaných podle žánrů. Našli jste zde speciální stanice pro kytarovou hudbu, latinskoamerickou hudbu, country, rock, klasiku, metal, Oldies z 60. - 70. let, operní hudbu a další, nabídku ze všech možných hudebních žánrů. Nabídka obsahovala asi 60 stanic s určitým stylem hudby, vysílajících 24 hod. denně. Jednalo se o placenou službu, posluchač měl funkční přístupovou kartu pro příjem jen v případě zaregistrování a následném placení měsíčních poplatků.
 U individuálních přístrojů pro satelitní příjem byla možnost zobrazení aktuální přehrávané nabídky na obrazovce televizoru, nebo displeji dálkového ovládání. Mohli jste vidět název vysílané stanice, název CD na kterém uvedená skladba byla vydána, název skladby a další informace.
 Firma provozující tuto nabídku však ukončila činnost a hudebním nadšencům zůstala jen skvělá vzpomínka na dokonalý příjem hudby ze satelitu. Mnohým také zůstal na památku i přijímač či obdobné zařízení, dnes kromě příjmu několika analogových programů takřka nepoužitelné.

 Trvalo asi dva roky od pádu DMX, než jiná společnost nabídla satelitním divákům obdobnou službu.
 karta Xtra MusicNabídka má název Xtra music a je vysílána ze satelitu Astra, digitální přenos, parametry - kmitočet 12051/V, SR 27500, FEC 3/4. Vysílání je kódováno v systému Cryptoworks.
 Příjem rozhlasových stanic je opět vázán na poměrně (pro českého diváka) vysoké předplatné, které musí abonent platit provozovateli služby. Navíc bylo celkem problematické získat oficiální smlouvu, v poslední době se u nás originální karty nedají sehnat vůbec.
 Jaká je nabídka Xtra Music? Rozhlasové stanice, opět rozčleněné podle žánrů. V nabídce je však oproti původním asi 60ti stanicím DMX již stanic 120 (!). Opět velký výběr pro každého milovníka dokonalého přenosu hudby. Při použití digitálního přijímače s digitálním výstupem (ten má dnes většina nabízených přístrojů) je možnost hudbu nahrávat na MiniDisk, případně jiné zařízení pro digitální audio rekording (DAT, PC).
 Nabídka hudby je opět bohatá a pestrá. Přenos je velice kvalitní, bez jakýchkoliv problémů.


 U příjmu stanic Xtra Music však postrádáme jednu výhodu původního DMX. Tou je zobrazování informací o právě přehrávané skladbě. Můžeme si sice z nabídky Xtra Music vybrat žánr, který chceme poslouchat, ale o přehrávaných skladbách, případně další programové nabídce se nedozvíme celkem nic. Možná některý z našich čtenářů by mohl poradit, kde takové informace získat.
 Pro příjem Xtra Music se dají pořídit neoficiální karty, pomocí kterých lze tuto nabídku přijímat.

Přejeme příjemný poslech!

parabola.cz





Přečtěte si také

Reklama




Vybrané články