Quantcast

ČT spustí HD programy v DVB-T2 až po schválení legislativy

| Tisk

logo Česká televize začne budovat svůj přechodový DVB-T2 multiplex až po schválení potřebné legislativy. Diváci se dočkají všech programů veřejnoprávního vysílatele na klasickou pozemní anténu.

Od 1.3.2017 bylo v České republice zahájeno pravidelné terestrické vysílání ve standardu DVB-T2. Jako první mohou tzv. přechodový DVB-T2 multiplex přijímat diváci v Praze a okolí na K31 v rámci SFN sítě vysílačů Praha - Žižkov a Praha - Cukrák.

Přechodový multiplex 12 obsahuje prakticky totožný obsah jako DVB-T multiplex 3 bez ČT:D/ČT art a Rádia Proglas a navíc stanice TV Prima, Prima COOL a TV Barrandov. Programy komerční skupiny Nova v DVB-T2 zcela chybí.

Prostřednictvím druhé generace pozemního vysílání tak mohou diváci naladit celkem 11 programů - TV Prima, Prima COOL, Prima LOVE, Prima ZOOM, Prima MAX, TV Barradov, Barrandov PLUS, Kino Barrandov, Óčko, Óčko Gold a Šlágr TV.

Vedle programů Novy chybí v DVB-T2 i všechny programy veřejnoprávního vysílatele - České televize (ČT). Kdy začne ČT vysílat v DVB-T2?

"Česká televize je připravena postupovat podle Strategie rozvoje zemského digitálního televizního vysílání schválené Vládou ČR v loňském roce. Ta předpokládá přijetí legislativního rámce, podle kterého pak může ČT postupovat při výstavbě a provozu přechodové sítě multiplexu veřejné služby," říká webu parabola.cz Michaela Zahrádková z tiskového oddělení ČT.



"Česká televize tedy spustí přechodovou síť multiplexu veřejné služby až po schválení potřebných legislativních norem, které se označují souhrnně jako tzv. diginovela a obsahují, kromě široce v současnosti tolik diskutované novely zákona č.127/2005 ZEK, i novelu zákona č.483/1991 Sb. o ČT. Ta upravuje základní provozní podmínky přechodového multiplexu ČT, včetně postupu pro získání potřebných vysílacích kmitočtů," vysvětluje Michaele Zahrádková.

"Termín spuštění přechodové sítě multiplexu veřejné služby Českou televizí je tak závislý na dokončení legislativního procesu a nelze ho zatím stanovit," konstatovala Michaela Zahrádková.

Na běžnou pozemní anténu jsou aktuálně dostupné všechny programy ČT v SD rozlišení a to v DVB-T multiplexu 1 (ČT1, ČT2, ČT Sport a ČT24). Dvojkanál ČT:D/ČT art je šířen v multiplexu 3 a souběžně také v rozšířením veřejnoprávním multiplexu označovaném MPX1a, části Regionální sítě 7 (RS7) v DVB-T, kde jsou také tři HD programy ČT - ČT1 HD, ČT2 HD a ČT Sport HD. Spuštěním přechodového DVB-T2 multiplexu bude možné divákům pozemního vysílání nabídnout i zbývající stanice ČT:D HD/ČT art HD a ČT24 HD, které jsou nyní dostupné jen pro zákazníky satelitní platformy Skylink a rovněž u některých operátorů kabelových sítí.

Kdy skončí HD programy ČT v DVB-T multiplexu RS7/MPX1a? "Termín ještě nebyl určen," uvedla webu parabola.cz Michaela Zahrádková.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články