Quantcast

freeSAT pod novým majitelem přejde na MPEG-4 a přidá Viaccess

| Tisk

logo Společnost M7 Group dnes oznámila významnou akvizici na satelitním trhu. Kupuje aktivity lucemburské mediální skupiny UPC DTH - česko-slovenský freeSAT, maďarský UPC Direct a rumunský Focus Sat. Jaké změny mohou zákazníci očekávat? Jaké má záměry s těmito DTH platformami nový majitel? Budou přelaďovat paraboly zákazníci Skylinku na 1°W nebo klienti freeSATu na 23,5°E nebo zachová operátor obě satelitní pozice? Na tyto i další otázky hledáme odpověď v rozhovoru několik hodin po oznámení dohody o prodeji UPC DTH.

Jaromír Glisník, člen představenstva společnosti M7 Group, která provozuje česko-slovenský Skylink, odpovídá na dotazy webu parabola.cz.

Parabola.cz: M7 Group se rozhodla pro akvizici satelitních platforem UPC DTH. Jak náročná byla jednání a jak dlouho probíhala?
Jaromír Glisník, M7 Group: Již v minulých letech jsme bezúspěšně sondovali, zda má Liberty Global zájem prodat své satelitní platformy. Rozhodujícím impulzem pro pokrok v tomto směru byl zřejmě prodej kabelových televizí vlastněných Liberty Global v některých zemích společnosti Vodafone. Naše jednání trvala přibližně půl roku a probíhala velmi rychle. Na pozitivním výsledku měly evidentně zájem obě strany.

Jaké změny teď a v nejbližší době mohou zákazníci freeSATu, UPC Direct a Focus Sat očekávat?
Je příliš brzy hovořit o dalších krocích. Musíme počkat na schválení transakce ÚOHS. Do schválení budeme stále působit vedle sebe a nelze očekávat žádné strategické změny.

Očekáváte nějaké komplikace při akvizici ze strany regulátorů trhu?
Vzhledem k podílům na trzích jednotlivých zemí nehrozí komplikace v Maďarsku, Rumunsku ani na Slovensku. V České republice je náš tržní podíl větší a schválení regulátorem je nutné. Komplikace nepředpokládám, rozhodnutí ovšem nepadne během příštích týdnů, spíše měsíců.

Akvizicí platformy freeSAT získáte další DTH zákazníky na českém a slovenském trhu. Máte v úmyslu u těchto zákazníků přeladit paraboly z pozice 0,8°W/1°W na 23,5°E?
To je zrovna jedno ze strategických rozhodnutí, které zatím nedokážeme udělat. V úvahu připadají všechny tři scénáře - zachování obou orbitálních pozic nebo migrace na jednu či druhou orbitální pozici. Rozhodovat bude efektivita, kterou je ovšem předem třeba dobře spočítat. Důležitým parametrem výpočtu bude samozřejmě cena satelitní kapacity.

Chcete mít českou a slovenskou programovou nabídku na 0,8°W/1°W a 23,5°E totožnou? Nebo se bude lišit?
Satelitní platformy UPC přebíráme včetně běžících smluv a závazků. Nepředpokládám, že v krátké době dojde ke sjednocení programové nabídky. V dlouhodobém horizontu příštích let je to však pravděpodobné.

logo Na Thoru jsou některé základní programy v HD - jako Nova 2 HD, Nova Gold HD, Prima LOVE HD či Prima KRIMI HD, které doposud nejsou ve vysokém rozlišení dostupné pro zákazníky Skylinku. Chystáte v tomto směru změnu na 23,5°E?
Naše rozhodnutí poskytovat nějaký program v HD nová akvizice nijak neovlivní. I nadále hodláme v HD poskytovat všechny televizní programy s významnou sledovaností a větším podílem nativního HD obsahu.

Zůstanou zákazníkům freeSATu na Slovensku maďarské programy?
Nepředpokládám žádnou změnu v tomto směru. Není pro ni důvod.

Platformy freeSAT, UPC Direct a Focus Sat doposud ve velké míře používají pro distribuci programů v SD rozlišení zastaralý kodek MPEG-2. Jaké změny v tomto směru chystáte? Přejdete na MPEG-4 nebo uvažujete již o HEVC?
Počítám, že v budoucnosti dojde k přechodu na MPEG-4. Nemáme však dosud dostatek informací, abychom mohli vytvořit plán přechodu. U Skylinku trval přechod 8 let, v tomto případě to bude pravděpodobně rychlejší.

Budou klienti UPC DTH používat Skylink READY přijímače? Nebo máte pro ně jiné řešení?
Klienti UPC DTH budou používat své přijímače jako dosud. Plošnou výměnu nemáme v plánu. V delším časovém horizontu přejdou postupně zákazníci na smart televizory se satelitním tunerem, které poskytnou mnohem komfortnější služby za mnohem méně peněz.


obrázek

▲ Obr č. 1 - Stránky platformy freeSAT Česká republika

Má smysl na pozici 0,8°W/1°W poskytovat zákazníkům stejné programy souběžně v SD i HD rozlišení, když mohou preferovat kvalitu a sledovat program v technicky kvalitnějším HD rozlišení?
Pro distribuci v SD mohou existovat důvody, které dosud neznáme. Jakmile bude zákaznická základna plně vybavena HD přijímači, nemusí vysílání SD verze již dávat žádný smysl.

Platformy UPC DTH s ohledem na historii používají 3 různé kryptovací systémy - Irdeto (CAID 0653, 0D97), Nagra MA (CAID 1815) a Conax (CAID 0B02). S jakým systémem plánujete do budoucna? Přijdete s Viaccess Orca?
Na všech platformách M7 budeme rozvíjet Viaccess Orca. To je i případ nynější akvizice. To ovšem nemusí nutně znamenat, že budeme vypínat stávající systémy a měnit přijímače.

Na pozici 0,8°W/1°W provozují své DTH platformy i další hráči jako Slovak Telekom (Nová Digi TV SK, Magio Sat), DIGI CZ (Nová Digi TV CZ) a T-Mobile (T-Mobile SAT TV). Zachováte s těmito hráči simulcrypt a budete vyjednávat o další spolupráci?
Platforma, kterou kupujeme, má tyto simulcrypty domluveny. Nevidím žádný důvod na tom cokoli měnit.

Jakou cenovou politiku budete mít na nové pozici 0,8°W/1°W - plánujete zdražení? Budete poskytovat předplacené služby nebo jen na smlouvu?
Na tuto otázku nedokážu odpovědět. Koncová cena služby je jen jedním z mnoha parametrů, které budeme pečlivě vyhodnocovat. Příznivý poměr cena/výkon byla vždy hlavním kritériem při návrhu našich programových balíčků a služeb a klíčem k úspěchu. Na tom nehodláme nic měnit.



Máte již představu o tom, jak se budou platformy UPC DTH po převzetí M7 Group jmenovat? Předpokládám, že budete muset opustit značku "UPC Direct". Chcete mít na všech 4 trzích jednu značku nebo uvažujete o 3 až 4 různých brandech?
Značku UPC Direct budeme moci ještě delší dobu používat. Časem ji jistě nahradíme. Dosud nevíme, zda vybereme některou z existujících značek z portfolia M7 nebo najdeme úplně novou.

V České republice a na Slovensku svým zákazníkům poskytujete službu Skylink Live TV. V jaké podobě bude k dispozici pro zákazníky UPC DTH na satelitním systému Thor/Intelsat 10-02? Plánujete podobnou televizní aplikaci?
Ano, rádi bychom co nejrychleji služby OTT poskytli rovněž zákazníkům satelitních platforem UPC.

Děkuji Vám za rozhovor.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články