Quantcast

Vypínání DVB-T přichází na Moravu

| Tisk

logo Zatímco v Čechách došlo k vypnutí řady vysílačů starých celoplošných DVB-T multiplexů, vypnutí těchto vysílacích sítí na Moravě se teprve chystá. Poslední březnový den skončí multiplex 1 z vysílačů Brno - Kojál, Hády, Barvičova a Mikulov - Děvín.

Podle již obvyklého schématu - minutu před půlnoci 31. března 2020 dojde k vypnutí DVB-T multiplexu 1 s SD programy České televize (ČT1, ČT2, ČT Sport, ČT24, ČT:D/ČT art) z vysílačů Brno - Kojál, Brno - Hády a Brno - Barvičova a také vysílače Mikulov - Děvín na K29.

Diváci pozemního vysílání, kteří již přijímají programy ČT v HD rozlišení v nové generaci pozemního vysílání v DVB-T2 přelaďovat nemusí. Vysílání DVB-T2 multiplexu 21 bude probíhat ve stávajícím rozsahu beze změn.

Vypínání DVB-T multiplexů 2 a 3 s komerčními programy proběhne později. Tyto vysílací sítě se odmlčí v průběhu května.

Na vypnutí pozemního vysílání v DVB-T nemusejí diváci čekat - mohou přejít hned na DVB-T2, které jim nabídne vedle multiplexu 21 s HD programy ČT také přechodový multiplex 12 (PS12) s hlavními komerčními programy v SD rozlišení. Pro sledování programů v nové generaci pozemního vysílání v DVB-T2 je nutný televizor nebo set top box, případně je zapotřebí i úprava přijímací antény a rozšířením o kanálové propusti.



Přechod na DVB-T2 pokračuje podle schváleného harmonogramu. Poslední DVB-T vysílače budou vypnuty do konce června 2020 na jihu Moravy, kdy bude televizní pásmo 700 MHz uvolněno pro nové mobilní sítě 5G.

Změny v pozemním vysílání se týkají jen domácností s příjmem televizních programů na klasickou pozemní anténu. Diváků satelitních, kabelových či internetových platforem se tyto změny netýkají.

redakce





Reklama




Vybrané články