Quantcast

25. května skončí multiplex 3 z vysílače Jihlava - Javořice

| Tisk

logo Přechod na nový vysílací standard DVB-T2 je sice pozastaven, existuje jedna lokalita, kde musí být z důvodu mezinárodní kmitočtové koordinace s Rakouskem provedeno vypnutí stávajícího DVB-T vysílání.

Na vysílači Jihlava - Javořice proto dojde 25. května 2020 k vypnutí vysílání ve stávajícím standardu DVB-T u multiplexu 3.

25. května, jednu minutu před půlnocí, bude vypnuto DVB-T vysílání multiplexu 3 (K30) z vysílače Jihlava Javořice. V tomto multiplexu vysílají programy Prima LOVE, Prima KRIMI, Prima ZOOM, Prima MAX, Óčko, Óčko Star, Šlágr TV, Krimi Barrandov, Kino Barrandov a Seznam.cz TV.

Aby diváci o tyto programy nepřišli, je potřeba naladit si novou DVB-T2 síť, která vysílá všechny nejsledovanější komerční TV programy, včetně těch z multiplexu 3, v novém standardu DVB-T2, v kodeku HEVC (H.265) a se zvukem ve formátu AAC-HE.



Z důvodu mezinárodní kmitočtové koordinace je nutné vypnout stávající DVB-T vysílání multiplexu 3 z vysílače Javořice. Věřím, že diváci mají ještě dostatek času pořídit potřebné přijímače, které umí přijmout vysílání ve standardu DVB-T2 s kodekem HEVC. Samozřejmě pokud je ještě nemají. Jestliže již mají televizor nebo set top box a vysílání v novém standardu v této lokalitě přijímají, nic již řešit nemusí. Kmitočet pro DVB-T2 vysílání zůstává stále stejný,“ říká generální ředitel Českých Radiokomunikací Vít Vážan.

Přechod na druhou generaci pozemního vysílání (DVB-T2) byl přerušen po vyhlášení nouzového stavu a uzavření prodejen s anténní technikou. Přechod na DVB-T2 bude v Česku obnoven na základě připravované novely Technického plánu přechodu (TPP).

redakce





Reklama




Vybrané články