Quantcast

RTVS rozvíjí vysílání v systému DAB+

| Tisk

Slovenský veřejnoprávní vysílatel RTVS (Rozhlas a televize Slovenska) informoval, že se dohodl se společností Towercom na další spolupráci v oblasti rozvoje digitálního rozhlasového vysílání na Slovensku v systému DAB+.

Smlouva na následující 2 roky upravuje technicko-ekonomické podmínky šíření devíti programových služeb Slovenského rozhlasu prostřednictvím DAB+.

Prostřednictvím digitálního rozhlasového multiplexu ve standardu DAB+ může RTVS nabídnou svým posluchačům nejenom rozhlasové stanice známé z analogového FM éteru - Rádio Slovensko, Rádio Devín, Rádio _FM a Rádio Patria ale také čtyři programové služby, které jsou šířeny výhradně digitální cestou - Rádio Junior, Rádio Litera, Rádio Pyramída a Radio Slovak International.


obrázek

▲ Mapa č. 1 - Pokrytí DAB+ multiplexem RTVS/SRo (mapa: RTVS)

DAB+ multiplex se také rozšíří o regionální rozhlasovou stanici Rádio Regina. Program Regina Východ, Regina Stred a Regina Západ se mají v digitálním rozhlasovém pozemním multiplexu objevit do ledna 2021. Snahou obou stran je přinést posluchačům tuto rozhlasovou stanici co nejdříve a v regionální verzi pro dané území.

Vysílání v DAB+ nabízí i zlepšení pokrytí rozhlasového vysílání programových služeb Slovenského rozhlasu ve stabilní, digitální kvalitě. RTVS uvádí příklad ze studentského universitního města Netra, kde je vysílání v T-DAB+ mezi mladými posluchači oblíbené i s ohledem na skutečnost, že v analogovém vysílání není dostupný rozhlasový program pro mladé Rádio_FM.

ČTĚTE TAKÉ:


* DAB+ multiplex Českého rozhlasu pro 95% populace

Pokryté území DAB+ signálem RTVS je velmi omezené - zatím pokrývá západní Slovensko, okolí měst Žilina, Martin, Banská Bystrica, Zvolen a Košice. Výrazně vpřed je Český rozhlas (ČRo), který svým DAB+ multiplexem pokrývá 95 procent populace České republiky.

redakce





Reklama




Vybrané články