Quantcast

Jak dál s DVB-T?

| Tisk

Česká televize se v úterní zpravodajské relaci 'Události, komentáře' (UK) na ČT1 věnovala problematice digitální pozemní televize (DVB-T) u nás. Pořad proběhl v režii ČT, tedy bez možnosti získání informací od dalších nezávislých a snad i informovanějších případných účastníků podobné diskuse.

+eskß televizeNázory a komentáře účastníků televizní relace:
V České republice funguje vysílání DVB-T již od května 2000 s TV programy ČT1, ČT2, Prima, Nova a rozhlasovými programy Českého rozhlasu. Samotné šíření TV a R programů prostřednictvím DVB-T je doposud ve stádiích testů. Pro zahájení 'pravidelného' vysílání chybí zákon, který by určoval 'pravidla hry'. Samotná předloha zákona bude, podle příspěvku v UK, projednána vládou nejdříve za 2 měsíce. Zákon by měl mj. určit, kdo bude spravovat multiplex, což je nejvíce diskutovaným problémem. Veřejnoprávní Česká televize je připravena a zvlášť nakloněna pro svůj veřejnoprávní multiplex, kde by se krom ČT1 a ČT2 mohly objevit i další plánované programy ČT3 a ČT4 a též i uvažovaný sportovní kanál ČT Sport. V posledních týdnech se spíše hovoří o jediném multiplexu, kde by byly všechny současné celoplošné televize (ČT1, ČT2, Prima a Nova), neboť neexistuje dostatečně kvalitní pokrytí sítě druhého multiplexu. Pokud by byly v provozu oba multiplexy, může divák v DVB-T očekávat až 8 TV programů.

Technologie DVB-T podle účastníků zmíněné diskuse nabídne divákovi vedle televizních programů i nové možnosti. Pro možnosti hlasování v referendu již např. nebude muset divák posílat SMS z mobilního telefonu, ale postačí na set top boxu stisknout červené či zelené tlačítko a tím divák odhlasuje. Možnosti DVB-T nejsou u konce. Divákovi nabídne další dodatečné služby - interaktivní aplikace jako TV mail, TV banking či online a ofline hry.

Pro příjem programů a služeb DVB-T bude divák potřebovat set top box (STB), jehož cena, bez podpory státu, se může údajně pohybovat okolo 10, 12 či 15 tisíc korun, s podporou státu pak výrazně méně. (Nad tímto názorem z UK bychom mohli polemizovat. Již nyní, kdy probíhá experimentální vysílání DVB-T, se ceny boxů pohybují značně pod 10 tisíc Kč. S nástupem DVB-T a rozšířením tohoto vysílání u nás může divák očekávat další snížení cen STB i bez podpory státu, která se v dnešní situaci snad ani nedá očekávat?.)



Konečný přechod z analogového na digitální vysílání (DVB-T) by se měl odehrát v letech 2010 až 2012. V tu dobu by mělo být digitálním signálem pokryto asi 90% území republiky.

Tolik obecný souhrn informací z pořadu 'Události, komentáře' na programu ČT1. Divák znající problematiku se nic nového nedozvěděl, diváci neznalí jsou zmateni obecnými a technickými informacemi, které nejsou přesné a které jim nic významného nepřinesou, pouze napoví, že v Praze a okolí je možné přijímat experimentální vysílání digitální televize s vysokými pořizovacími náklady. Kdy a kde bude možné přijímat i na ostatním území vysílání DVB-T se diváci nedozvěděli. Doufejme, že podrobnějších informací se v budoucnu dozvíme víc od kompetentních orgánů bez rádoby 'odborného' pořadu na programech ČT.

Parabola.cz





Reklama




Vybrané články