Quantcast

V Berlíně bylo ukončeno analogové vysílání

| Tisk

Mapa dosahu <span class=DVB-T z Berlína">V Berlíně a okolní spolkové zemi Braniborsko začal včera v 8 hodin ráno digitální věk pozemní televize. Tamní vysílače přestaly šířit 'starý' analogový signál, který byl plně nahrazen digitálním pozemním vysíláním (DVB-T).

Celkem 240 tisíc domácností, kteří přijímaly analogové pozemní TV vysílání, muselo v minulých měsících přejít na příjem digitální terestrické televize, případně přejít na příjem programů z kabelu či satelitu. Pro příjem programů v DVB-T si museli diváci pořídit dekodér (set top box), který se v Německu v přepočtu prodává za 3000 až 9500 Kč. Rodiny závislé na sociálních dávkách mohly požádat o jeho bezplatné přidělení. Tuto možnost využilo 5600 rodin.

Zahájení plného pravidelného vysílání DVB-T předcházela několikaměsíční informační kampaň jednotlivých televizí a nezůstalo jenom u ní. "Spojili jsme se s výrobci set top boxů a obchodníky, kteří je prodávají. Šlo o to, aby naši diváci narazili v obchodech na kvalifikovaný personál, který jim při koupi dokáže poradit", řekl na dotaz České televize Nawid Goudarzi, provozní ředitel stanice RBB.

Pozemní digitální šíření programů (DVB-T) je velkou konkurencí pro kabelovou televizi, neboť za DVB-T se kromě koncesionářských poplatků nic neplatí. Cena za dekodér odpovídá deseti měsíčním poplatkům za kabelovou přípojku. Kromě toho odpadá i problém s omezeným počtem programů. Místo původních 10 analogových programů mohou nyní diváci přijímat 25 TV programů z DVB-T.

Vysílání DVB-T bylo v Berlíně zahájeno v listopadu loňského roku, přičemž v únoru 2003 bylo ukončeno analogové šíření pozemního signálu komerčních stanic. Veřejnoprávní televize až do 4.8.2003 vysílala v analogu i digitálu. Nyní je již analogové terestrické vysílání v Berlíně minulostí.



Využito informací zpravodajské relace ČT1, Události
Obrázek: Digital Fernsehen

redakce
Parabola.cz






Reklama




Vybrané články