Quantcast

Konec Betacryptu a TPS Cryptu?

| Tisk

Letošní podzim je ve znamení plošných výměn dekódovacích karet a kódovacích systémů u provozovatelů placené satelitní televize. Po "výpadku" oblíbeného německého paketu Premiere to ještě není zdaleka všechno, co čeká "černé" diváky v nejbližších dnech a týdnech.

KABEL DEUTSCHLAND
Německá "kabelová" platforma KABEL DEUTSCHLAND používá k distribuci cizojazyčných televizních programů družici Astra 3A, která je umístěna na pozici 23.5°E. Programy jsou vysílány na kmitočtech 11,675 GHz, pol. H a V a 12,605 GHz pol. H a V. SR je ve všech případech 27500, FEC 3/4. Signály byly od počátku před neautorizovaným příjmem zabezpečeny systémem Betacrypt. Po změně kódovacího systému u německé pay-tv Premiere čeká změna kódování i "kabelový" paket.

V minulých dnech byly všechny programy paketu KABEL DEUTSCHLAND zakódovány ještě novým systémem Nagravision Aladin. Otázkou času tedy bylo kdy dojde k vypnutí původního Betacryptu. Vše nabírá velmi rychlý spád a již nyní byly ze "starého" Betacryptu odpojeny všechny ruskojazyčné TV stanice jako RTR Planeta, Detskij Mir, RTV International, Nashe Kino a Fox Kids, které již "běží" v novém systému Nagravision, který má CAID 1801.

Jen připomeňme, že koncem října vystavil provozovatel německé pay-tv Premiere "úmrtní list" systému Betacrypt, který byl pro komerční nasazení přechodem Premiere na Nagravision zakončen. Přesto Betacrypt ještě žije. Vedle paketu Kabel Deutschland jej ještě používá rakouská veřejnoprávní televize ORF a ATV+, který jej budou používat až do r. 2007. (podle Sat-Digest.com)

CANAL SATELLITE NUMERIQUE


K určitým změnám se připravuje v kódování se připravuje zřejmě i provozovatel francouzské pay-tv CANAL SATELLITE NUMERIQUE, který u řady programů zapojil nový ident 00 81 00, který nepatří systému TPS Crypt, ale "čistému" systému Viaccess. Je tedy otázkou, co zapojením nového identu provozovatel CSN zamýšlí? Odchod z TPS Cryptu, který je jako jediný cesta k neoficiálnímu příjmu některých programů CSN?

Paket CANAL SATELLITE NUMERIQUE vysílá na družici Astra 19.2°E. Programy jsou kódovány systémem Seca Mediaguard 2 a některé i modifikovaným systémem Viaccess - TPS Crypt.

redakce





Reklama




Vybrané články