Quantcast

Philips DSX-6010 s příjmem 6v1

| Tisk

Na domácím trhu se postupně objevují nové tzv. universální moduly s podporou více kódovacích systémů. Uživatel si nemusí pořizovat několik drahých modulů pro dekódování televizních a rozhlasových programů ze satelitu. Postačí jediný. Podobný trend funguje i u satelitních receiverů. Řada výrobců využila obliby populárních modulů Magic a ICE Cryptů a přišla se zajímavým řešením - receivery s vestavěným universálním modulem (UCAS). Obliba universálních modulů stoupá, stejně tak i počet receiverů s UCAS.

Podpora více kódovacích systémů se neaplikuje jen na nejnovější prodejní hity, ale i oblíbené přístroje, které jsou již delší dobu na trhu. Podporu více kódovacích systémů měl i "populární" receiver Philips DSX-6010S (dále jen "Philips"), který původně pracoval jen v systému Cryptoworks. Polská placená televize Cyfra+ se rozhodla opustit kódovací systém Cryptoworks a proto v létě loňského roku se objevil oficiální update firmware pro přijímač Philips, který uměl pracovat jak s kartami v systému Cryptoworks, tak i Seca Mediaguard, který se později stal jediným kódovacím systémem Cyfry+. Provozovatel platformy tak nemusel provádět složitou výměnu receiverů, postačovala jen výměna původních karet Cryptoworks za nové Seca Mediaguard2.

"Multifunkční" přijímače Philips s polským firmware se před časem objevily ve výprodeji i v České republice. Hlavně díky podpoře kódovacího systému Seca-Mediaguard se staly poměrně oblíbenými, díky komunikaci s neoficiální kartou, kdy uživatel mohl přijímat několik programů a paketů ze "starého" prolomeného systému Seca Mediaguard.



Nové impulsy pro uživatele receiverů Philips dodal nový neoficiální firmware Allcam na bázi oficiálního polského firmware 5.02. Firmware Allcam ve verzi 9.10 se na netu objevil 11.února 2004 a přináší skutečně nové možnosti příjmu s poměrně omezeným receiverem. Philips umí po úpravě dekódovat programy tzv. 6v1. Místo klasické karty Cryptoworks, či Seca-Mediaguard, se do slotu vloží naprogramovaná karta FUN, která pak otevře programy z několika nalomených systémů: Irdeto, Betacrypt, Seca-Mediaguard, Viaccess, TPS Crypt, Nagravision. V jisté kombinaci je možné na Philipsu přijímat i polskou pay-tv Cyfrowy Polsat! Pro provozovatele Cyfry+ to může být velké překvapení. Původní Pioneery totiž už dříve přestal novým abonentům dodávat, protože pro tyto přístroje je na internetu už delší dobu dostupný fungující neoficiální firmware s podporou příjmu z uvedených systémů včetně Conaxu.

Philips s firmware Allcam umí pracovat jak s 6v1, tak i originálními kartami Cryptoworks a Seca Mediaguard2. Zda je Allcam ve Philipsu zajímavý, lze těžko hodnotit. Přístroj je velmi omezený - může mít nainstalováno maximálně 300 televizních a rozhlasových programů (byť má přístroj 999 předvoleb) a neumí ani DiSEqC ve verzi 1.0. Další zajímavé sw vylepšení pro tyto přístroje se však dají předpokládat.

redakce





Reklama




Vybrané články