Quantcast

41 tisíc lidí si přeje zrušit koncesionářské poplatky

| redakce | tisk

Zrušení koncesionářských poplatků podpořilo na webu přes 41 tisíc lidí. Návrh předložili europoslanec Edvard Kožušník a senátor Richard Svoboda (oba ODS). Samotnou petici za 5 měsíců podepsalo jen 1167 signatářů.

Petici předal předsedovi Senátu Přemyšlu Sobotkovi krátce před tím, než bude horní komora rozhodovat o zrušení koncesionářských poplatků.

Podle aktuálního návrhu mají veřejnoprávní média ČT a ČRo od roku 2012 nahradit příjem ze zrušených poplatků odpovídající příspěvek ze státního rozpočtu v celkové výši 7,8 miliardy korun. Poplatky jsou podle tvůrců návrhu druhem daně či výpalného za sledování TV a rozhlasového vysílání. Oběma médiím by se změnou financování ušetřily náklady přes 300 milionů korun za výběr poplatků.

ČRo a ČT považují změnu financování za ohrožení své nezávislosti. Obě média tak plněn nezávislá nejsou ani nyní - radní volí poslanci a ti také rozhodují i o navýšení koncesionářských poplatků.

Kritici změny financování upozorňují, že financování médií státem by se mohlo považovat za nedovolenou státní podporu nebo narušení hospodářské soutěže. Navíc by na chod ČT a ČRo přispívali i ti, kteří jsou od poplatků nyní osvobozeni.

zdroj: ČTK





Reklama




Vybrané články