Quantcast

Nefunguje Vám Nova HD? Musíte přeladit!

| redakce | tiskobrázek k článku: Nefunguje Vám Nova HD? Musíte přeladit!

Ještě v úterý večer se mohly statisíce domácností se satelitním příjmem dívat na vysílání programu Nova HD (program televize Nova ve vysokém rozlišení). Dnes ráno přišla změna ze strany společností Towercom a TradeTec, provozovatelů platformy Skylink.

Ve středu 29.9.2010 v 7:04 hodiny bylo ukončeno vysílání programu Nova HD a dalších programových služeb této platformy na starých parametrech. Zhruba po deseti minutých bylo vysílání obnoveno ale s novými parametry satelitního multiplexu - změnilo se FEC z 9/10 na 3/4, modulace z QPSK na 8PSK a PILOT z OFF na ON (zapnuto).

Co tato změna pro diváky Nova HD znamená? V některých případech vůbec nic. HD set top box pracuje s automatickými parametry. U druhé skupiny HD set top boxů je nutné provést nové vyhledávání programů. To lze provést jednoduše: v menu ruční ladění se nastaví níže uvedené parametry, spustí se vyhledávání a nalezené programy se uloží (obvykle) stisknutím tlačítka OK.

technické parametry:

Astra 3B (23,5°E), freq. 12,110 GHz, pol. H, SR 27500, FEC 3/4, DVB-S2/8PSK

V rámci DVB-S2 multiplexu se vysílají i další programy - Eurosport HD, Filmbox HD, History HD, Nova Sport HD, test Travel Channel HD a dále tři SD programy Muzika CS, Doku CS a Kino CS.

Přeladění na nové parametry se týká všech klientů - ať už sledují jen program Nova HD nebo i ostatní placené HD, resp. SD stanice. Z programů multiplexu je Nova HD specialitou - není placeným programem, takže má mnohem větší zásah než ostatní stanice.

Důvodem změny parametrů je potřeba navýšit kapacitu multiplexu pro rozšíření nabídky o nové programy. Některé televizory značky Panasonic mají s novými parametry problémy. Důvodem je vyšší datový tok celého multiplexu. Problémy již poskytovatel služeb řeší.

Je nutno upozornit, že přeladění se týká pouze klientů Skylink. Ostatních operátorů CS Link a UPC Direct se změny vůbec netýkají.





Reklama




Vybrané články