Quantcast

Prima ZOOM - ty nejlepší dokumenty ve 20. týdnu

| redakce | tisk

Výběrové tipy v novém atraktivnějším schématu Prima ZOOMjsou opět zde. Tematické premiérové bloky pondělí až neděle v čase 18.00 - 20.00 a 20.00 - 22.00: Volání divočiny/ Největší katastrofy; Cestovatelé a dobrodruzi/ Po stopách historie; Zločin pod lupou/ Fascinující příroda; Tajemství Země a vesmíru/ Zaostřeno na války; Záhady a konspirace/ Úžasné oceány; Odkaz dávných civilizací/ Úchvatná říše zvířat; Zázraky vědy a techniky/ Ztracený svět dinosaurů.

13. 5. 18.00 - Boj o přežití (Impaly - Velký útěk)
Nejdramatičtější a nejkrásnější záběry, nasbírané elitními filmaři v průběhu desítek let, vás zavedou hluboko do nitra přírody, kde nahlédnete do života různých druhů zvířat. Každé z nich má svůj příběh. Ať už jde o tygří rodinu, která se právě rozrostla o tři mláďata, skupinu šimpanzů či mladého vydřího samce.

13. 5. 20.00 - Čeljabinský meteorit
V pátek 15. února 2013 se střední část Ruska ocitla pod palbou. Proč o události nikdo nevěděl dopředu? Bude se opakovat? Oblastí okolo Uralu otřásl pád velkého meteoritu, který se roztrhl a na míle daleko rozptýlil ohnivé koule i střepiny skla. Více než 500 lidí bylo zraněno, většina oken se rozbila a obyvatelé tří velkých měst propadli panice. Na tyto události bleskově reaguje hodinový dokumentární film Ruský meteorit nacpaný velkým množstvím atraktivních záběrů pořízených v době katastrofy. Díky nim a svědeckým výpovědím můžeme sledovat ucelený obraz toho, co se přesně stalo. Tento dokument zároveň varuje, že to zdaleka nebyla první událost svého druhu. A ukazuje, co dělají úřady pro to, aby ochránily civilisty před budoucími hrozbami, které můžou být ještě mnohem vážnější. Jedná se o první dokument na toto téma!

14. 5. 19.00 - Krásy Evropy se Samanthou Brownovou (Edinburg; Klasický Londýn)
Prozkoumejte nejznámější a nejpřitažlivější destinace v Evropě a zažijte dobrodružství s expertkou na cestovní ruch Samanthou Brownovou. Sam poskytne praktické informace a tipy, jak se nejlépe dostat do vybraného města, kam vyrazit v jeho okolí, jaké památky si nenechat ujít a kde najít restaurace, o kterých ví jenom místní. Její rady nenajdete v žádném turistickém průvodci, a co je důležitější - navrch dostanete šarm a charisma typické jenom pro Samanthu Brownovou. Mezi městy ve 30 dílech seriálu nechybí Řím, Florencie, Paříž, Lisabon, Madrid, Curych, Vídeň, Amsterdam, Dublin a pochopitelně ani Praha.

14. 5. 21.00 - Zkáza lodi Endurance
V roce 1914 sir Andrew Shackleton vyplul s posádkou na lodi Endurance směrem k Antarktidě s úmyslem přejít tento nehostinný kontinent. Jenže ještě před tím, než vůbec dosáhli pobřeží, jejich loď promrzla skrz naskrz a ztroskotala. Osud sira Shackletona a jeho posádky by byl zpěčetěn. Naštěstí je zachránilo vynikající námořnické umění a skvělé navigační schopnosti kapitána Franka Worstleyho. Celovečerní dokumentární film o Shackletonově expedici odsouzené k záhubě vypráví vůbec poprvé její v celku pravdivý příběh z pohledu tohoto pozoruhodného kapitána.

Prima ZOOM - ty nejlepší dokumenty ve 20. týdnu
▲ Prima ZOOM - ty nejlepší dokumenty ve 20. týdnu

Foto: Špioni 21. století. Uvidíte na Prima ZOOM

15. 5. 19.00 - Špioni 21. století
Dokumentární film Špioni 21. století se zabývá tajnůstkářským světem moderní špionáže v novém století a odhaluje, jak je v současnosti možné stát se tajným agentem. Po špionech je poptávka jako nikdy dřív, ale jejich náplň práce se od dob Studené války úplně změnila. Dokument Špioni 21. století ukazuje, jak jsou do tohoto riskantního povolání rekrutováni lidé a jakým prochází tréninkem. Díky bezkonkurenčnímu přístupu k zúčastněným zároveň popisuje některé z nejdůležitějších a nejkontroverznějších špionážních příběhů poslední doby. To vše s přispěním unikátních rozhovorů s důstojníky Britské tajné služby a klíčovými postavami z řad CIA, FBI a Izraelské tajné služby.

15. 5. 21.00 - Zápas s grizzlym
Randy Miller je profesionálním trenérem velkých zvířat. Je majitelem dvanácti velkých predátorů a všichni z nich vystupují na pódiích i ve filmech. Rocky byl jeho největší hvězdou a jeho sláva stále rostla. Specializoval se na zápasení s lidmi. Ostatní trenéři o něm říkali, že je to medvěd, se kterým se v oboru pracuje ze všech nejlépe. Jenže 22. dubna 2008 Rocky udělal něco, co navždycky změnilo jeho i Randyho život. Rocky někoho zabil. Dokument Zápas s grizzlym rekonstruuje osudný den ve firmě Predators in Action, kdy Rocky zaútočil na Randyho bratrance a nejlepšího přítele Stephana Millera. Rocky unikl trestu smrti, ale nyní žije pod přísným dohledem. A Randymu zbyl medvěd, kterého vychoval od medvíděte, zvíře, jež stále miluje, ale které už možná nebude nikdy moct vystupovat. A má to ještě jeden háček: Randy se poprvé ve své kariéře začal bát.

16. 5. 19.00 - Odhalený vesmír (Na kolizní dráze)
Dokumentární seriál z produkce National Geographic využívá nevídané množství nejnovějších vědeckých poznatků v kombinaci s úchvatnými digitálními animacemi a nahlíží do světa, o kterém jsme si dlouho mysleli, že ho dobře známe. Vesmír ukrývá mnoho fascinujících záhad, jednotlivé díly série Odhalený vesmír je ale postupně rozebírají a přidávají velké množství vědeckých teorií. Odhalte vražedné asteroidy, sluneční bouře, obrovské sopky nebo tajemství života na jiných planetách.

16. 5. 20.00 - Wehrmacht
Mezi lety 1939 a 1945 se Hitlerova armáda přehnala Evropou jako bouře, která s sebou přinesla jenom ničení a smrt. Jaké bylo sloužit v takovém vojsku, účastnit se jedné z nejkrvavějších válek v historii lidstva, okupovat polovinu Evropy, a přesto utrpět drtivou porážku? Tento pětidílný dokument nabízí zajímavé odpovědi na dlouho kladené otázky a vrhá světlo na složité vazby mezi loajalitou, svědomím a ctí. Dokumentární série Wehrmacht popisuje vývoj německé armády od nepočetných obranných jednotek, přes reprezentativní vojenskou sílu až po ničivou mašinérii. Je to příběh, který provokuje k zamyšlení.

17. 5. 18.00 - UFO, lži a studená válka
Na podzim 1989 zahlédly tisíce lidí UFO nad Belgií. Obranné stíhací letouny vyrazily za nimi, ale byly neúspěšné. Některé z neidentifikovaných létajících objektů byly zachyceny radarem, záhadný fenomén přesto dodnes zůstává nevysvětlený. Belgické letectvo věří, že nešlo o žádný přelud. Během tiskové konference to potvrdil i generál De Brouwer, který se na rozdíl od obvyklého postupu amerického letectva nijak nesnažil pozorování UFO zlehčovat. Dokumentární film Ufos, Lies and the Cold War se snaží odhalit, co se skutečně stalo a jestli při tom hrály důležitou roli média nebo vláda.

17. 5. 19.00 - Nadpřirozené jevy ve světle vědy
Úspěšný seriál z produkce BBC se vědeckými postupy pouští do objasňování největších světových záhad. Dramatické rekonstrukce a rozhovory s odborníky i očitými svědky vysvětlují fenomény, které se příčí rozumu. Výsledkem jsou často nečekané, ale vždy jednoznačně zajímavé poznatky. Co kdyby zákeřný jed z příběhů o pohřbívání zaživa mohl v budoucna pomáhat během dlouhých letů do vesmíru? Proč náboženské ikony pláčou a je lochnesská příšera skutečnou verzí Jurského parku? Jak je možné, že dochází ke spontánnímu lidskému vzplanutí? Sledujte a všechno se dozvíte.

17. 5. 20.00 - Hluboký oceán
Víte, co leží na dně oceánu? Tvůrci oceňovaných dokumentárních seriálu Walking With Dinosaurs a Walking With Beasts připravili fascinující pohled na nejzazší hranice Země očima jejího nejmohutnějšího obyvatele a největšího predátora na světě, vorvaně obrovského. V příběhu samečka, kterého sledujeme od raného „dětství“ až po stáří, ožívá pestrá podmořská krajina: nekonečně hluboké kaňony, podmořské vulkány i pozoruhodná mořská pohoří. Obyvatelé nedozírných hloubek jsou neméně působiví. Vorvaň se setkává s černou hlubinnou rybou, která vydává děsivé rudé světlo, nebo medůzou ve tvaru obřího fotbalového míče, ale zajímá ho jediné stvoření - obří krakatice. Když se ti dva setkají, Hluboký oceán zažije bitvu všech bitev. Hit BBC!

18. 5. 18.00 - Tajemství skrytá v prachu (Egypt - Faraóni)
První a druhá řada dokumentárního seriálu nabízí fascinující příběhy o zaniklých říších, které nenechají klidnými laiky ani profesionály. Zkušení archeologové neúnavně dobývají detaily zajímavých příběhů mnohdy přímo ze země. Uvidíme poslední expedici Ernsta Herzfelda do Persepolis v roce 1923, s mužem, který rozluštil mayský kalendář se dostaneme až do Mexika, přidáme se k Isidoru Falchimu ve chvíli, kdy objeví důkaz o existenci tajemných Etrusků, a budeme sledovat, jak Alfred Merlin zakládá vědní disciplínu podmořské archeologie a objevuje vraky lodí na dně Středozemního moře.

zdroj: FTV Prima





Reklama




Vybrané články