Quantcast

Souběh DVB-T a DVB-T2 bude v Česku do roku 2020

| redakce | tisk

Digitální pozemní vysílání bude v Česku dostupné souběžně ve dvou standardech DVB-T a DVB-T2 od druhé poloviny roku 2016 do konce roku 2020. Počítá s tím Strategie udržitelného rozvoje zemského digitálního vysílání.

Materiál zpracovala s usnesením vlády expertní skupina Ministerstva průmyslu a obchodu jako jedno z klíčových opatření Strategie správy spektra, které by mělo zajistit uvolnění kmitočtů pásma 700 MHz pro mobilní vysokorychlostní datové služby. Plán je v souladu s harmonizačními závěry EU a závěry Světové radiokomunikační konference v závěru roku 2015.

Pozemní digitální vysílání je jedinou bezplatnou platformou s televizní nabídkou, kterou aktuálně využívá více než 60 procent českých domácností. Pozemní vysílání čeká důležitá změna - nevyhnutelné zmenšení stávajícího kmitočtového pásma UHF (470 - 790 MHz) určeného pro DTT ve prospěch jiných služeb.

Souběh DVB-T a DVB-T2 bude v Česku probíhat 4,5 roku - od druhé poloviny roku 2016 do konce roku 2020. Cílem je snaha o sociálně citlivý přístup, který by odpovídal běžné výměně televizních přijímačů v domácnostech za nové. V Česku jsou aktuálně v provozu 4 celoplošné vysílací sítě tzv. multiplex 1 až 4, nadregionální RS7/multiplex 1a a řada regionálních a lokálních sítí. Vše v DVB-T. V Praze a okolí společnost České Radiokomunikace testuje vysílání DVB-T2, které jednou nahradí stávající standard DVB-T.





Reklama




Vybrané články