Quantcast

Středověké záhadné vraždy na Viasat History

| redakce | tisk

Viasat History seznámí diváky s příběhy středověkých spiknutí, intrik a vražd - a to vše v souladu se skutečnými událostmi. Středověk: doba, kdy si nikdo nemohl být jistý tím, že se dožije zítřka, a kdy měl život jednotlivce jen pramalou hodnotu.

Příběhy spiknutí a vražd z tohoto temného období lidských dějin známe dobře z filmů, seriálů či knih. Jenže některé jsou na úrovni fantasy a s realitou nemají společného téměř nic. Kde je pravda, to se na základě poutavých rekonstrukcí či znaleckých posudků pokusí odhalit šestidílný seriál Středověké záhadné vraždy, který poběží na kanálu Viasat History.

Události dob dávno minulých jsou často zahaleny tajemstvím a nánosy vymyšlených příběhů a pikantních detailů, pod nimiž se ztrácí pravda. To se samozřejmě týká i okolností záhadných mordů středověku, jež byly svými původci často pečlivě připravovány a pod rouškou noci realizovány tak, aby měl problémy odlišit realitu od fikce i dnešní člověk, vybavený nekonečnou studnicí znalostí v podobě internetu a moderními kriminalistickými technologiemi a metodami.

Středověké záhadné vraždy na Viasat History
▲ Středověké záhadné vraždy na Viasat History

Konkrétní tajemné zločiny středověku zkoumá právě dokumentární seriál Středověké záhadné vraždy, v němž jsou jednotlivé příběhy obaleny poutavým kulisami velkolepých hradů, chrabrých rytířů a mocných králů a královen. Pro dopátrání se pravdy využívá pořad moderních forenzních technik i bohatého historického kontextu. Diváci se dočkají i hraných rekonstrukcí, které je ještě více vtáhnou do děje.

V jednotlivých epizodách seriálu uvidíte:
• Rekonstrukci vraždy Juana Borgii, nezvedeného spratka a zároveň oblíbeného syna papeže Alexandra VI. (známého také pod jménem Rodrigo Borgia). Mocný a truchlící otec chtěl samozřejmě vraždu svého potomka, jenž byl nalezen mrtev jednoho dne roku 1497, důkladně vyšetřit. Kdo z celé řady jeho nepřátel to mohl udělat?

• Vyšetřování okolností smrti Christophera Marlowa, jednoho z největších dramatiků anglické literatury a učitele samotného Williama Shakespeara.

• Temnější stránku krále Richarda III., který měl údajně na svědomí smrt dvou malých princů v Toweru roku 1483. Jak princátka ve skutečnosti zemřela? A opravdu za to mohl král?

• Nešťastný konec mladé Amy Robsartové, ženy Roberta Dudleyho, oblíbence a údajného milence královny Alžběty I. Amy byla nalezena pod schody svého domu v Oxfordshire roku 1560. Čí to byla vina?

• Pokus o objasnění vraždy krále Edwarda II., jehož potkala strašná smrt na hradě Berkeley v roce 1327. Je ale všeobecně vykládaný příběh o okolnostech skonu vladaře pravdivý, nebo jde jen o součást mocné středověké propagandy?

• Byl král Jan zvaný Bezzemek, bratr Richarda I. Lvího srdce, skutečně vrahem svého synovce a potenciálního dědice trůnu Artura z Bretaně, jak se vykládá?

Seriál Středověké záhadné vraždy přenese diváky o staletí zpět a nabídne jim dechberoucí přehled záhadných úmrtí té doby, která rozhodně nebyla procházkou růžovým sadem, a to ani pro příslušníky výše postavených vrstev společnosti. Nalaďte si tento dokumentární seriál společně s námi od konce února do dubna na kanálu Viasat History a to vždy v neděli. Poprvé již 28.2.2016 ve 21:00 hodin.

zdroj: Viasat





Reklama




Vybrané články