Quantcast

DVB-T2 bude v roce 2022 dostupné pro 72% Evropanů

| redakce | tisk

Druhá generace pozemního televizního vysílání DVB-T2 se bude v nadcházejících letech postupně rozšiřovat a nahrazovat dosavadní distribuci programů v DVB-T. Nový standard DVB-T2 v kombinaci s vyspělým enkódováním v HEVC nabízí efektivnější využití kmitočtového spektra.

V roce 2017 se ve 12 zemích Evropy využívají hybridní sítě - tedy souběžně fungují DVB-T a DVB-T2 multiplexy. Společnost Dataxis, autor analýzy, očekává, že počet zemí se souběžným provozem DVB-T a DVB-T2 do roku 2022 klesne na 8 a to za předpokladu, že národní regulátoři nezastaví přechod na DVB-T2, jak se ukázalo v některých evropských zemích (např. Belgie a Švédsko).

Dataxis očekává rozšiřování DVB-T2 v Evropě. Zatímco letos přijímá digitální terestrickou televizi v DVB-T2 jen 30 procent domácností, v roce 2022 to bude již 72% domácností.

Motorem růstu pozemní televize je zejména volné ( FTA) vysílání, které bude mít 91 procentní podíl. DVB-T2 bude častěji využívána pro placené vysílání. V některých zemích pay-tv nahradí dosavadní volně šířenou nabídku programů na klasickou pozemní anténu.





Reklama




Vybrané články