Quantcast

Pantelio, Magnet TV a co bude dál?

| redakce | tisk

Operátor distribuční satelitní platformy Pantelio provedl v minulých dnech úpravu v distribuci některých programů. Některé české a slovenské stanice byly překlopeny do vysokého rozlišení (HDTV).

S překlopením programů do HD se ale vyskytly problémy - některé programy nefungují - konkrétně maďarské stanice M1, M2, Duna, Duna World, dokumentární Discovery Showcase HD, National Geographic, dětský Nickelodeon, sportovní Eurosport 1, Arena Sport 1 a hudební Music Box. Tento stav již trvá více než týden.

Kvalita ČT24 HD z kapacity Pantelia
▲ Kvalita ČT24 HD z kapacity Pantelia

Technická kvalita nových HD programů není příliš dobrá. Například zpravodajský kanál veřejnoprávní České televize ČT24 HD je poskytován s průměrným video bit ratem 700 kbit/s v rozlišení 1920x1080 v kodeku MPEG-4/H.264. Na obrazu je značná pixelizace. To bude souviset právě s nízkým tokem. 700 kbit/s je pro video ve vysokém rozlišení zkrátka málo. Obdobná situace je i u dalších programů jako je JOJ Cinema HD, kde datový tok neodpovídá přenášenému HD obsahu a obraz se při rychlých pohybech rozpadává.

Příjem Nova2 z Pantelia
▲ Příjem Nova2 z Pantelia

Program ČT24 HD se vysílá na frekvenci 11,771 GHz a jde o datově nejvytíženější transpondér Pantelia na satelitu Hispasat 30W-5, který pro svůj provoz využívá.

Kvalita JOJ Cinema HD z kapacity Pantelia
▲ Kvalita JOJ Cinema HD z kapacity Pantelia

Ve slovenské nabídce Pantelio překvapivě fungují i české komerční programy - Nova Cinema, Nova 2, Prima, Prima COOL, Prima LOVE, Prima KRIMI.

Příjem Prima Krimi z Pantelia
▲ Příjem Prima Krimi z Pantelia

Modulaci programů Pantelia má využívat chystaná slovenská satelitní DTH platforma Magnet TV, která již opakovaně odložila zahájení komerčního provozu. Podle původních plánů měla odstartovat 1.10.2018, později spuštění odložila na 8.10.2018 a nejnověji uvádí předpokládaný termín spuštění október (říjen) 2018. Provozovatel nové DTH služby prosí potencionální zákazníky o trpělivost. Na satelitu probíhají poslední úpravy a překlápění programů do HD. V seznamu na svém webu operátor uvádí i stanice TUTY TV a Hobby TV, které doposud nejsou v satelitní distribuci na 30°W.





Reklama




Vybrané články