Quantcast

Monty Python: Vánoce v té nejlepší společnosti na AMC

| redakce | tisk

Monty Python a Svatý Grál je film z roku 1975, v němž se šestice britských komiků snaží ukázat legendu o králi Artušovi a kulatém stolu Camelotu trochu z jiného úhlu pohledu.

Z velmi originálního, a především velmi vtipného. Stejně tak i film Život Briana popisuje počátky křesťanství velmi osobitým stylem. Užijte si předvánoční čas nejen s pohádkami, ale i filmovou klasikou, která se neokouká. Sledujte televizní stanici AMC a užijte si adventní čas v té nejvybranější společnosti britského humoru.

Z indické restaurace až na vrchol
Komediální skupinu Monty Python založila pětice britských komiků doplněná o jednoho Američana v květnu roku 1969 v londýnské indické restauraci ve čtvrti Hampstead. Tady Graham Chapman, John Cleese, Terry Gilliam, Eric Idle, Terry Jones a Michael Palin položili základ dnes již legendárního seriálu Monty Pythonův létající cirkus, který původně vytvořili pro televizní stanici BBC.

Seriál plný skečů, absurdních situací i ucelenějších příběhů se dočkal čtyř sezón a čtyřiceti pěti dílů. Po ukončení natáčení v roce 1974 se skupina komiků vrhla na celovečerní filmy a živé show. Těmi nejvýraznějšími počiny jsou Monty Python a Svatý grál z roku 1975 a Život Briana z roku 1979. O popularitě skupiny jedinečného humoru svědčí i to, že s financováním filmů pomáhali hudební skupiny Genesis, Led Zeppelin, Pink Floyd a George Harrison z Beatles.

Šest herců, čtyřiačtyřicet postav
Nejen, že se Monty Python a Svatý grál stal v britském průzkumu z roku 2006 šestou nejlepší komedií historie, ale je také opředen mnoha zajímavostmi. Jednalo se o opravdu nízkorozpočtové dílo, takže když herci předstírali jízdu na koni nebylo to kvůli recesi, ale prostě proto, že na živá zvířata již nezbyly finance.

Monty Python a Svatý grál (foto:AMC)
▲ Monty Python a Svatý grál (foto:AMC)

Ústřední šestice ze skupiny Monty Python si rozdělila i množství dalších rolí, dohromady ztvárnili 44 postav. Michael Palin zahrál dokonce úctyhodných dvanáct různých rolí, Terry Gilliam ve filmu čtyřikrát zemřel, komparz tvořili kulisáci, technici a všichni, kdo byli zrovna po ruce. Kvůli omezeným zdrojům nebyla do filmu zařazena řada scén, včetně velké závěrečné bitvy nebo nalezení svatého grálu v obchodním domě Harrods. Celý tvůrčí tým byl navíc během natáčení vystaven nepříznivému skotskému počasí a o žádném luxusu v zázemí nemůže být ani řeč.

Růžový rytíř líbá Artuše
Tento most smí překročit jen ten, který mi polibek dá,“ hlásal Růžový rytíř, jenž se utábořil před mostem. Anglický král však odmítne, oba se začnou přetahovat, až na sebe v zápalu boje spadnou. Zrovna okolo prochází skupina poutníků a praví: „Mohli jste jít aspoň někam dovnitř. Vy statkáři jste všichni stejní.“

Marně přemýšlíte nad tím, kam tuto scénku z filmu zařadit? Pokud si nemůžete vzpomenout, nevěste hlavu. Do finálního scénáře z roku 1974 se totiž vůbec nedostala. A důvod? „Když jsme to psali, vládla zde mnohem větší homofobie - nebo spíše jakási trapnost se celým tématem homosexuality zabývat,“ vysvětluje Michael Palin. Tuto zajímavost odkryly až nedávno jeho zveřejněné archivy. Palin je dal k dispozici Britské knihovně v červnu loňského roku. Jednalo se o desítky sešitů plných črtů a poznámek k dílu Monty Pythonů, ale i o jeho vlastní soukromou tvorbu. Knihovna většinu z nich zkatalogizovala a nyní je poskytuje veřejnosti k nahlédnutí, takže pokud patříte mezi skalní fanoušky, určitě si tam udělejte výlet.

Na úspěšné vlně
Monty Python a Svatý grál se dočkal obliby u diváků i kritiky a tak není divu, že se skupina komiků rozhodla pro další počin. Tím byl Život Briana, který měl premiéru v roce 1979. Ani tomuto filmu se nevyhnuly finanční obtíže, to poté, co produkční společnost EMI Films na poslední chvíli odstoupila od spolupráce.

S pomocí přispěchal člen hudební skupiny Beatles a velký fanoušek Monty Python George Harrison. Ten založil vlastní produkční společnost Handmade Films a natáčení zachránil. Proto jej může pozorný divák zahlédnout v malé roli. Film paroduje počátky křesťanství a příběh Ježíše. Není proto divu, že vzbudil velkou vlnu ostré kritiky ze strany náboženských kruhů a v Irsku a Norsku byl dokonce zakázán. Monty Pythoni se však bránili slovy, že role Ježíše byla vždy brána vážně a s respektem. I zde ústřední šestice ztvárnila množství postav, Michael Palin se představil opět ve 12 rolích.

Monty Python se opět vrací na obrazovky
Že jste tyto proslulé film ještě neviděli? Měli byste to rychle napravit, protože jsou prošpikovány kvalitním britským humorem. O jejich oblibě svědčí nejen to, že se i po více než 40 letech objevují na předních příčkách popularity filmových komedií, ale i to, že se dočkaly svého zpracování také na prknech, co znamenají svět.

V březnu roku 2005 byl Monty Python a Svatý grál uveden na Broadwayi, Život Briana byl uveden v Itálii. Využijte jedinečných příležitostí pro zhlédnutí legendárních filmů! Monty Python a Svatý grál sledujte 16. prosince od 20:15 a Život Briana jen o týden později, tedy 23. prosince od 20:15, vždy na televizní stanici AMC.

zdroj: AMC





Reklama




Vybrané články