Quantcast

Itálie: Bonus na přechod na DVB-T2 využilo již 16 tisíc lidí

| redakce | tisk

Již téměř 16 tisíc Italů (přesně 15.963) od začátku listopadu loňského roku využilo státní bonus ve výši 50 eur na nákup nového přijímače s podporou nového kodeku HEVC (H.265).

Nárok na tento bonus má zhruba 3 milionů Italů, kteří žijí pod životním minimem a jejichž příjmy jsou nižší než 20 tisíc eur ročně (1.666 eur měsíčně). Je jedno, zda se jedná o důchodce či zaměstnané. Bonus ale nemohou čerpat nezaměstnaní, kteří pobírají finanční podporu v nezaměstnanosti.

Pro získání bonusu musí prokázat výši příjmů za posledních 12 měsíců.

Bonus mohou využít jak na nákup nového set top boxu tak i televizního přijímače nebo satelitní služby TivúSat. V případě nejlevnějšího set top boxu s HEVC zákazník nezaplatí nic, protože cena je nižší než 50 eur. Bonus lze využít maximálně jednou a na jeden výrobek.

Itálie tak tímto přispěla již částkou 791.000 eur. Ministerstvo pro místní rozvoj předpokládá, že bonus využije okolo 2 milionů Italů a vyčlenilo celkem částku 151 miliónů eur. Čerpat bonus bude však možné maximálně do konce roku 2022 nebo do vyčerpání fondů.

Naprostá většina (88%) využilo bonus k nákupu nového televizoru v průměrné ceně 150 eur. 12% jej využilo k nákupu nového set top boxu z nichž asi dvě procenta pro nákup STB nebo modulu pro TivuSat.

Přístroje musí podporovat kodek HEVC Main 10, což je povinností pro každého prodejce od roku 2017. V případě, že prodejce prodá zákazníkovi zboží s jiným kodekem, hrozí mu pokuta až do výše 50.000 eur a zákazníkovi musí zajistit na vlastní náklady nový přístroj s požadovaným kodekem.

Bonus lze využít na jakékoliv zboží s výše uvedeným kodekem bez ohledu na cenu či značku. Nelze jej ale využít pro příjem placených platforem (Sky Italia, TIMvision a další).

zdroj: www.digital-news.it + franck





Reklama




Vybrané články