Quantcast

Premier League ukončuje smlouvu s čínskou televizí

| redakce | tisk

Premier League zrušila dohodu o televizních právech v Číně v hodnotě 564 mil. liber (633,1 mil. eur) dva roky před datem vypršení kontraktu. Výsledkem bude vážná finanční díra v rozpočtu anglické ligy, zejména proto, že fotbalové kluby v Anglii se během pandemie snaží udržet své příjmy.

Čína je z hlediska televizních práv nejlukrativnější zemí. V roce 2019 byla uzavřena tříletá smlouva mezi PPTV a Premier League.

K ukončení smlouvy s PPTV, divizí čínského konglomerátu Sunning Holdings, došlo kvůli neuhrazené částce z titulu smlouvy. Operátor nezaplatil splátku ve výši 160 milionů liber splatnou v březnu.

Ve svém prohlášení anglická liga uvedla: "Premier League potvrzuje, že s držitelem licence na tomto území ukončila své dohody o právech k Premier League v Číně. Premier League se v této fázi nebude dále vyjadřovat."

Obecně se uvádí, že důvodem ukončení smlouvy jsou pouze finance (žádná další splátka), a rozhodně ne z politických nebo jiných důvodů.

Navzdory nabídce prodloužit smlouvu za nových podmínek měla společnost PPTV pocit, že produkt jako takový již nemá takovou hodnotu. Původně se údajně dohodli na splátkách a to přes pandemii a perspektivu prázdných nebo jen částečně zaplněných stadionů. Nakonec PPTV zadržela platbu další velké splátky a Premier League smlouvu vypověděla. Není známo, zda v Číně získá práva na televizní vysílání jiný subjekt. V pozadí panují politické spory mezi Čínou a Velkou Británií ohledně Hongkongu.

Ztráty Premier League budou obrovské a určitě ovlivní fotbalové kluby v Anglii.

zdroj: satkurier.pl + Premier League





Reklama




Vybrané články