Quantcast

TVP World zřejmě od 1. ledna

| redakce | tisk

Transformace projektu Poland In Internet na anglickojazyčný televizní kanál TVP World, původně plánovaný na 1. října, se uskuteční 1. ledna 2022, zjistil portál press.pl. Důvodem zpoždění jsou probíhající jednání s provozovateli ze Spojených států.

V Evropě má být kanál dostupný především ze satelitu a v hotelových sítích.

Jak se uvádí v návrhu projektu "Karty powinności TVP" na období 2020-2024 z července letošního roku, TVP World bude televizní kanál vytvořený a zpřístupněný v angličtině, s možností dalších jazykových verzí, dostupný na různých kontinentech, sloužící k prezentaci Polska, zejména v kontextu aktuálního dění, ale také jeho jazyka, historie nebo kultury, určený především pro osoby nehovořící polsky.

Logo TVP World (foto: TVP)
▲ Logo TVP World (foto: TVP)

Klíčové žánry mají být: informace, žurnalistika, reportáž, dokument, magazíny. Informace budou tvořit 26% vysílacího času, publicistika 27%, kultura 26%, vzdělávání 2%, sport 1%. Kanál bude vysílat 24 hodin denně.

V roce 2021 bylo na projekt Poland In Internet v rozpočtu TVP vyhrazeno 12,129 milionu. V roce 2022 má být pro TVP World vyčleněno 22,573 milionu PLN a v letech 2023 a 2024 po 30 milionech zlotých.

Ředitelem TVP World, která nahradí Poland In, je Marcin Darmas a jeho zástupci jsou Filip Styczyński a Dawid Wildstein. Funkci šéfredaktora zastává Grzegorz Kuczynski.

Jak Grzegorz Kuczyński vysvětlil v červencovém rozhovoru pro TVP Info, nový kanál bude mít poněkud odlišnou formuli než Poland In a bude se věnovat především propagaci Polska.

Připomeňme, že již dříve bylo oznámeno spuštění televizního kanálu s názvem Poland 24, založeného na projektu Poland In, a společné stanice veřejnoprávních vysílatelů zemí Visegrádské skupiny (Polsko, Česká republika, Slovensko a Maďarsko) pod značkou V4 TV.

Zahájení projektu Poland 24 bylo oznámeno v roce 2016. Stanice měla být spuštěna u příležitosti stého výročí znovuzískání nezávislosti Polska, tj. 11. listopadu 2018, a měla prezentovat materiály o Polsku v angličtině. Nakonec byl v tento den spuštěn online projekt Poland In.

V roce 2016 bylo také oznámeno spuštění televizního kanálu V4, společného projektu veřejnoprávních vysílatelů zemí Visegrádské skupiny, tedy Polska, České republiky, Slovenska a Maďarska. Stanice měla vysílat 24 hodin denně v angličtině, což mělo umožnit "univerzální příjem". Kromě informací a publicistiky měly být důležitou součástí programu, plnícího sociální poslání, materiály obrazového charakteru, prezentující kulturu, historii a umění zemí Visegrádské skupiny, ale také propagující jejich ekonomiky a inovace. Spuštění V4 TV bylo rovněž plánováno na rok 2018, ale v roce 2017 oznámili vysílatelé z České republiky (Česká televize) a Slovenska (Rozhlas a televízia Slovenska) odstoupení od projektu a kanál nakonec nebyl spuštěn.

zdroj: satkurier.pl + press.pl





Reklama




Vybrané články