Quantcast

Digitürk rozšiřuje kapacitu na 42E

| redakce | tisk

Pro tureckou satelitní pay-tv platformu Digitürk byla zaktivována nová kapacita na satelitu Türksat 3A (42°E). Multiplexu obsahuje celkem 18 mezinárodních kanálů, včetně jediného volně ( FTA) vysílaného programu CGTN HD.

Příjem multiplexu je ve střední Evropě bezproblémový s parabolami o průměru kolem 70 až 80 cm.

V současné době Digitürk využívá celkem čtyři transpondéry na nejpopulárnější satelitní flotile v Turecku - Türksat 3A a Türksat 4A (42°E).

Satelitní systém Türksat (foto: Türksat/satkurier.pl)
▲ Satelitní systém Türksat (foto: Türksat/satkurier.pl)

Nový DVB-S2 multiplex vysílaný na kmitočtu 11,012 GHz, pol. V obsahuje celkem 13 HD a 5 SD kanálů. Všechny jsou zakódovány s výjimkou stanice CGTN HD, která se vysílá FTA. Dalšími programy v multiplexu jsou Da Vinci HD, CNN International HD, Fashion TV HD, BBC World News HD, Eurosport 2 HD, MCM Top HD, MTV Live HD, BBC CBeebies HD, France 24 HD, TV5 Monde Europe HD, Euronews HD, Mezzo HD, Rai 1, Bloomberg, BBC Entertainment, MTV Hits a MTV 00s.

Operátor platformy Digitürk je známý svou dlouhodobou distribucí svých služeb na pozici 7°E. Operátor v současné době využívá 16 transpondérů na satelitu Eutelsat 7C. Rozšíření kapacity na druhé pozici 42°E je poněkud záhadou z hlediska dalšího zachování služeb na pozici 7°E.

Digitürk obnovil svoji smlouvu se satelitním operátorem Eutelsat v roce 2017. Obě strany ale tehdy neuvedly datum ukončení platnosti této dohody. Od 28. ledna 2020 turecká platforma vysílá přes nový satelit Eutelsat 7C, který poskytl větší pokrytí a silnější signál v Turecku. Přechod na novou družici byl součástí investic turecké společnosti do zlepšení technologické infrastruktury a nevyžadoval od abonentů žádnou úpravu antén ani kmitočtů.

Za zmínku stojí, že spuštěné kanály na 42°E byly již původně dostupné na pozici 7°E. Takže v tomto případě se nejedná o rozšíření programové nabídky operátora.

technické parametry - Digitürk:

• Türksat 3A (42°E), freq. 11,012 GHz, pol. V, SR 30000, FEC 3/4, DVB-S2/8PSK, CA Irdeto (CGTN HD FTA)

zdroj: satkurier.pl





Reklama




Vybrané články