Quantcast

ARD opustila rozhlasový transpondér

| redakce | tisk

Německý veřejnoprávní vysílatel ARD ukončil provoz transpondéru číslo 93 na satelitu Astra 1M (19,2°E). Ten šířil především rozhlasové stanice jednotlivých spolkových zemí a také stanice ARD Alpha a SR Fernsehen v MPEG-2 v SD rozlišení. Transpondér je momentálně vypnutý.

Transpondér pracoval na kmitočtu 12,266 GHz s horizontální polarizací v normě DVB-S a modulaci QPSK. Všechny programové služby z této frekvence byly přesunuly na jiné kapacity ARD. Rozhlasové stanice jsou nyní šířeny v DVB-S2 multiplexech v novém kodeku AAC-LC. Pro příjem a poslech je nyní nutný přijímač, který normu DVB-S2 a zmíněný kodek podporuje.

Textová informace o nových parametrech SR Fernsehen
▲ Textová informace o nových parametrech SR Fernsehen

Stanice ARD Alpha skončila v SD rozlišení. Nově je program dostupný jen v technicky kvalitnější distribuci - v HD. Pro sledování je nutný DVB-S2 přijímač.

Stanice SR Fernsehen je možné sledovat i se staršími set top boxy i nadále. Vysílání pokračuje na kmitočtu 12,422 GHz s horizontální polarizací.

Detailní popis změn v distribuci programů ARD jsme přinesli v tomto článku.

Od 14.12.2021 až do vypnutí transpondéru se na místě televizních programů vysílala statická obrazovka s novými parametry. Podobně i rozhlasové stanice byly nahrazeny informační smyčkou o změnách v distribuci.

bývalé technické parametry (vysílání zde bylo ukončeno!):

• Astra 1M (19,2°E), freq. 12,266 GHz, pol. H, SR 27500, FEC 3/4, DVB-S/QPSK, FTA





Reklama




Vybrané články