Quantcast

84 případů zarušení TV signálu, 15 z nich způsobily mobilní stanice

| redakce | tisk

Během ledna 2022 ukončil Český telekomunikační úřad (ČTÚ) celkem 84 případů zarušení televizního signálu. Ve většině z nich (53) byl špatný příjem televizních programů způsoben závadou na přijímacím zařízení diváka (nejčastěji přijímací anténou).

V dalších šesti případech rušení TV signálu ustalo. V 15 případech bylo zjištěno, že za zarušením televizního signálu jsou základnové stanice mobilních operátorů. V šesti případech byl uskutečňován příjem v nepokryté oblasti.

Na konci ledna 2022 bylo ve zkušebním provozu 267 základnových stanic, v trvalém provozu pak 16957 stanic. Základnová stanice LTE nebyla v lednu zjištěna jako zdroj rušení televizního příjmu ani v jednom případě.

Ve stejném období bylo ve zkušebním provozu 336 základnových stanic 5G/LE v pásmu 700 MHz, v trvalém provozu pak 270 stanic. V patnácti případech bylo zjištěno, že za zarušením tv signálu stojí základnová stanice 5G/LTE. ČTÚ v této souvislosti informoval 85 obcí, v jejich regionu byl zahájen zkušební provoz vysílačů 5G, jak postupovat v případě zjištění poruch v příjmu televizních programů.





Reklama




Vybrané články