Quantcast

Rai začala testovat HD v HEVC

| redakce | tisk

Jaká bude technická kvalita HD vysílání v novém kodeku HEVC (H.265) v pozemním vysílání začala zjišťovat italská veřejnoprávní Rai. K testům ve vysokém rozlišení (HDTV) začala využívat volnou kapacitu.

Pro HD testy v HEVC využívá Rai program Rai Sport HD. Stanice je šířena v distribučním multiplexu pro pozemní vysílače v režimu multistream na satelitu Eutelsat 5 West B 5°W). Vysílání je šířeno volně ( FTA) v transalpském svazku, který pokrývá také oblast střední Evropy. Příjem je tedy možný i v Česku a na Slovensku. Nutný je ale set top box s podporou režimu multistream.

Program se testuje na programovém slotu s názvem "Rai Sport HD test HEVC" na kmitočtu 11,179 GHz v rozlišení 1920x1080p, 50fps a nahradil původní dočasně šířený program Rai 3 HD. Vedle změny video kodeku se změnil i audio kodek z MPEG na AC3 a AAC.

Programy Rai se doposud vysílají v MPEG-4 v HD rozlišení. V plánu je přechod na efektivnější enkódování v HEVC/HD a zřejmě i audio formátu na AAC. Oba umožní efektivněji využívat dostupnou a omezenou pozemní kapacitu k televiznímu a rozhlasovému vysílání. Změny se pak následně projeví i na satelitu, který slouží jako distribuční trasa. Zatím není známo, zda pakety přejdou na režim T2-MI.

technické parametry - Rai Sport HD test HEVC:

• Eutelsat 5 West B (5°W), freq. 11,179 GHz, pol. V, SR 35300, FEC 2/3, DVB-S2/8PSK, multistream, stream 5, FTA





Reklama




Vybrané články