Quantcast

Eutelsat 10B na cílové pozici 10E

| redakce | tisk

Nový telekomunikační satelit Eutelsat 10B francouzské společnosti Eutelsat je již na své cílové orbitální pozici 10°E, kde doposud služby zajišťovala postarší družice Eutelsat 10A.

Eutelsat 10A je již na konci své očekávané životnosti a v nejbližší době by měla být nahrazena novým satelitem Eutelsat 10B a rovněž bude mít další kapacitu pro rostoucí poptávku po mobilní konektivitě. Tyto požadavky budou zajišťovat dva nové multisvazkové (multibeam) HTS transpondéry v Ku pásmu.

Eutelsat 10B je určen pro přenos vysokého objemu dat v severoatlantickém koridoru, Evropě, Středozemním moři a Blízkém východě. Nabízí kapacitu pro nejrušnější zóny letecké a námořní dopravy. Další kapacita poslouží pro pokrytí Atlantského oceánu, Afriky a Indického oceánu.

Eutelsat 10B byl vynesen 23. listopadu 2022. Satelit je postavený společností Thales Alenia Space a je plně elektrickým satelitem na platformě Spacebus NEO. Družice využívá výkonný digitální transparentní procesor 5. generace, který nabízí flexibilitu při přidělování kapacity a optimální využití spektra.

Kdy bude Eutelsat 10B uveden do komerčního provozu není známo. Satelitní operátor se k novým družicím spíše nevyjadřuje. Rovněž nejsou k dispozici mapky pokrytí (footprint) nového satelitu. Umístění satelitu Eutelsat 10B na pozici 10°E zatím operátorem družice nebylo potvrzeno.

Při této příležitosti jedna oprava a upřesnění: Družice Eutelsat Hot Bird 13F, která je plánována na pozici 13°E, zatím je podle neoficiálních informací na své dočasné testovací pozici 1,4°E a zatím nedochází k přesunu na cílovou pozici 13°E, jak jsme informovali nedávno. Informace, bohužel, nebyla přesná. Satelitní operátor Eutelsat k novým satelitům neposkytl žádné informace o datu zahájení komerčního provozu.

Eutelsat Hot Bird 13G, jeden ze dvou nových satelitů flotily Eutelsat Hot Bird, byl vynesen 3.11.2022 a po nezbytných technických testech byl přesunut na cílovou pozici 13°E, kde od konce května 2023 dodává služby za družici Eutelsat Hot Bird 13C, která se následně přesunula na novou pozici 12,5°W, kde slouží pod novým názvem Eutelsat 12 West G.

Eutelsat Hot Bird 13F, druhý ze dvou nových družic Eutelsat Hot Bird, byl dopraven do vesmíru dříve - 15.10.2022 a doposud se nachází na testovací pozici. Není známo, z jakého důvodu ještě probíhají technické testy a kdy vůbec bude poskytovat služby z cílové pozice 13°E, kde má nahradit dosluhující družice Eutelsat Hot Bird 13B a Eutelsat Hot Bird 13E. Eutelsat se k nové družici oficiálně nevyjádřil. Ani v tomto případě pokrytí (footprint) družice není dostupné.





Reklama




Vybrané články