Quantcast

Hackerský útok na satelitní distribuci ukrajinských programů

| redakce | tisk | názory

Bez televizních programů ze satelitu jsou nyní ukrajinské domácnosti. Na satelitní distribuci byl dnes před polednem proveden hackerský útok, který znemožnil distribuci některých volných ( FTA) programů a placených stanic platformy Viasat Ukraine na satelitu Astra 4A (4,8°E).

Podle monitoringu webu parabola.cz došlo k systematické likvidaci distribuce programů. Nejprve diváci přišli o programy na kmitočtu 12,072 GHz, poté i na frekvencích 11,766 GHz, 12,130 GHz a nakonec i na 12,283 GHz. Seznam transpondérů pod hackerskými útoky se může v čase měnit.

V současné době není známo, kdo za hackerským útokem na satelitní infrastrukturu stojí. Operátor pay-tv služby Viasat Ukraine k tomu jen dodal, že "v souvislosti s nepřátelským útokem na satelit dochází k výpadkům příjmu signálu některých kanálů, které jsou součástí nabídky VIASAT. Na řešení problému již pracují techničtí specialisté".

Uvedené frekvence se v době publikování zprávy jevily jako neaktivní (vypnuté). Diváci z toho tak mohou mít pocit, že vysílání na daných frekvencích již neprobíhá a bylo přesunuto jinam. Pravda je ale jiná - útok na distribuci.

Kdo za útoky stojí není známo. Je možné, že jde o cílený útok z Ruska.

V minulosti útoky na satelitní infrastrukturu probíhaly na družicích Amos, kde tradiční vysílání ukrajinských stanic bylo nahrazeno ruským obsahem.

Před rokem masivní útoky na satelitní distribuci probíhaly naopak na ruské satelitní platformy a distribuční signály na pozicích jako 80°E, 74,7°E, 36°E ale i 14°W. Provozovatelé DTH služeb měnili parametry multiplexů i přesouvali klíčové programy na nezarušené transpondéry. Za tehdejšími útoky na satelitní vysílání bylo podle Ruska Ukrajina.

názory čtenářů




Reklama




Vybrané články