Quantcast

V Rakousku bude MPEG-4 možná již za 2 roky

| redakce | tisk

Digitální pozemní vysílání (DVB-T) by se mohlo za dva roky vysílat i v modernějším kompresním formátu MPEG-4. Ten by se mohl zavádět již v roce 2010. Pro rakouský deník Standard to uvedl Michael Wagenhofer, šéf dominantního provozovatele analogového a digitálního zemského signálu ORS.

Rakousko, podobně jako Německo a Česká republika, používá pro DVB-T standard MPEG-2. Slovensko se rozhodlo pro kompresní formát MPEG-4. Nedávno byl vypsán tendr na provozovatele prvních dvou DVB-T multiplexů.

ORS se nyní účastní tendru na provoz digitálního pozemního multiplexu ve Slovinsku, píše digimedia.sk. Pozemní signály přijímá 1/3 slovinských domácností. Konkurenty ve výběrovém řízení ORS zřejmě budou francouzský operátor TDF, kterému patří maďarská Antenna Hungaria, skandinávský Telenor či dceřiná firma televizní skupiny RTL.

ORS, dceřiná firma veřejnoprávního vysílatele ORF, v současné době zvažuje expanze na zahraniční trh. Standard nedávno informoval, že ORS se zajímá i český, slovenský a rumunský trh. Vstup do Slovinska může ORS otevřít cestu do dalších balkánských zemí.





Reklama




Vybrané články