Quantcast

Dočkáme se letos DVB-T?

| Tisk

Podle Mlynářova ministererstva informatiky by digitální pozemní vysílání u nás mělo být zahájeno do konce tohoto roku. Počítá s tím aktualizovaná koncepce přechodu na digitální pozemní vysílání (DVB-T). Nad startem pravidelného vysílání v DVB-T však visí otázník. Dočkáme se startu DVB-T ještě letos?

"Jsme schopni rychle zahájit standardní televizní digitální vysílání," oznámil na středeční prezentaci současného stavu digitálního TV vysílání ředitel úseku vysílacích služeb Českých radiokomunikací Martin Roztočil. Dodal však, že pochybuje, že se tak stane do konce roku 2006.

Důvod je poměrně zřejmý. Koncepce přechodu na digitální pozemní vysílání (dále jen "Koncepce") z roku 2001 počítala se zahájením pravidelného vysílání v DVB-T již koncem roku 2003. Aktuální verze Koncepce sice počítá se startem regulérního provozu DVB-T ještě letos, ale záleží zejména na postupu Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) a Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV).

Technicky není problém do dvou měsíců v Praze a do tří až čtyř měsíců v Brně přejít na regulérní provoz DVB-T, chybí ale "pravidla hry". Nejasná Koncepce nepřináší odpovědi na všechny otázky ani divákům, ale ani současným provozovatelům celoplošných stanic. Současná verze koncepce řeší situaci jen do konce roku 2006. Divákům a provozovatelům chybí to nejdůležitější - výhled do budoucna. Jaké bude pokrytí multiplexů v dalších letech, kolik jich bude a jak bude odpojováno současné analogové vysílání. A kdy vůbec dojde k ukončení analogového TV vysílání u nás. Podle verze Koncepce z roku 2001 to mělo být až v roce 2012, nyní se hovoří již o roku 2010, předseda ČTÚ David Stádník předpokládá, že digitální vysílání nahradí současné analogové již v roce 2008.

Důvod urychlení přechodu na digitální vysílání je celkem jasný. Provozovatelé celoplošných stanic budou muset po přechodnou dobu financovat provoz digitálních vysílačů i současných analogových. Snaha tedy bude přechodné období co nejvíce zkrátit. Na druhou stranu na krátkém přechodném období "vydělají" především televizní diváci. Díky odpojení analogových vysílačů bude možné spustit další celoplošné multiplexy, které mohou nabídnout další televizní a rozhlasové stanice a případně další doplňkové služby. Teprve start DVB-T u nás prověří zájem o příjem televizních programů a také to, zda DVB-T diváci přijmou.

V první fázi startu DVB-T v Česku mají být v provozu "jen" dva multiplexy. Oba dva s nepříliš dokonalým pokrytím. Mux "A" pokryje až 77% území ČR, na kterém žije 69% obyvatel. Druhý mux "B" má zatím zkoordinováno několik vysílačů, které pokryjí jen 32% území České republiky. Po ukončení analogového vysílání má být v provozu 6 muxů, každý bude obsahovat 4 televizní programy.



Od roku 2000 je vysílání v DVB-T jen ve stádiích testování. Na území hlavního města a části Středních Čech jej testují společnosti České Radiokomunikace a Czech Digital Group. Muxy se vysílají na kanálech 25 a 46, které obsahují v obou případech 5 televizních programů - ČT1, ČT2, TV Prima, TV Nova, Óčko, resp. ČT1, ČT2, TV Prima, TV Nova a TV Praha. Současní provozovatelé celoplošných kanálů mají zájem nabídnout další kanály. ČT chce nabídnout vzdělávací a zpravodajský kanál, TV Nova filmový a sportovní kanál, TV Prima druhý program Prima2 a síť regionálních televizí.

využito info Novinky.cz

redakce





Reklama




Vybrané články