Quantcast

České Radiokomunikace testují v Brně DVB-T

| Tisk

logoSpolečnost České Radiokomunikace a.s. začala zřejmě oživovat a testovat síť vysílačů pro digitální pozemní televizi. Diváci v Brně a nejbližším okolí mohou od úterý pozorovat nepravidelné technické testy DVB-T na 40.kanálu, který patří do sítě "A" multiplexu digitální terestrické televize.



Sporadické vysílání Českých Radiokomunikací mohou diváci naladit z vysílače Barvičova. Paket obsahuje pouze jeden test TV kanál - monoskop, který v této době zřejmě slouží především pro ověření pokrytí signálem a pro zaměření vyzařovacích výkonů vysílače. S občasnými testy DVB-T Českých Radiokomunikací se může na sousedních kanálech, tj. 39 a 41 objevit rušení analogového signálu signálem digitálním. Zejména na kanále 39 (V Brně přijímaný program STV2 z vysílače Javorina) se může objevit rušení, se kterým je třeba při zavádění DVB-T počítat i do budoucna. Rušení nemusí zasáhnout přímo kanál 39, ale u některých STA v Brně, kde jsou v zesilovacích soupravách staršího provedení běžně použity málo selektivní měniče kmitočtu 39/1, se rušení může objevit především na kanále 2 s jiným programem (vedlejší konverze měniče - 40/2).

Od začátku září v Brně testuje DVB-T i firma Český Telecom (ČTc). Digitální vysílání najde divák na 25.kanálu. Paket obsahuje zatím pouze programy veřejnoprávní České televize (ČT1, ČT2) včetně Jihomoravského regionálního zpravodajství. Pro příjem DVB-T potřebuje uživatel buď "digitální" televizor, set top box pro DVB-T nebo odpovídající PC kartu do počítače. Brněnský mux ČTc má poměrně malý dosah - digitální signál mohou naladit diváci v Brně a nejbližším okolí.

redakce





Reklama




Vybrané články