Quantcast

Odstartovala nová rumunská platforma DTH Romania

| Tisk

Rumunský trh se dočkal zahájení regulérního provozu první digitální satelitní placené televize DTH Romania. Je to zároveň první z plánovaných placených satelitních paketů, které mají zájem se ucházet o přízeň rumunského diváka.

KDO NABÍZÍ DTH ROMANIA?
Za platformou DTH Romania stojí jeden z největších operátorů kabelové televize v Rumunsku - společnost RCS.

KDE NAJDEME DTH ROMANIA?
První testy DTH Romania se objevily na satelitu Intelsat 10-02, který je zaparkován na pozici 1 stupeň západně, již v minulých měsících. DTH Romania nyní odstartovala řádné vysílání dvou multiplexů na jednom transpondéru.

Pro šíření DTH Romania se používá transpondér číslo 312. Programy se vysílají na kmitočtu 12,687 GHz a 12,723 GHz (polarizace horizontální, SR 27500, FEC 3/4). Signál programů je zakódován systémem Nagravision 2 CAS 6, švýcarské společnosti Kudelsky SA.

Pro šíření programů DTH Romania se používá na satelitu Intelsat 10-02 Spot 3. V hlavní zóně pokryté signálem je Itálie, kde EIRP dosahuje hodnoty až 54,4 dBW. V Rumunsku je EIRP o něco nižší - okolo 52,4 až 50,4 dBW, což znamená, že pro příjem je vhodná parabola o průměru 70 až 90 cm.

VYSÍLANÉ PROGRAMY
Nabídka přenášených programů je poměrně pestrá. V paketu DTH Romania se přenášejí oba televizní programy rumunské národní televize TVR Romania (stanice TVR1, TVR2) včetně kulturního kanálu TVR Cultural, komerční kanály Prima TV, Pro TV International, Antena 1, B1 TV, OTV a National TV. V paketu DTH Romania se vysílá i celá řada úzce specializovaných programů - zpravodajské N24 broadcastera National TV, Realitatea TV, dětské kanály Minimax Romania a Jetix - Fox Kids, hudební televize MTV Romania, TV K Lumea, Etno TV a VH1 European, sportovní stanice TV Sport a Eurosport, populárně-naučné kanály Discovery Channel Romania, Animal Planet Romania, Discovery Civilisation, Discovery Science, Discovery Travel & Adventure, National Geographic Chanel, Reality TV a TV Pax Romania. V paketu se vysílá zatím jediný filmový kanál Hallmark Channel Romania, dále telenovelový program Romantica TV a maďarský program Duna TV.

PŘEDPLATNÉ


Vysílané programy byly rozděleny do dvou skupin - "Basic" a "Extra". Základní nabídka obsahuje 29 programů, Extra paket (za příplatek) pak pouhé 4 programy. Čtenáře možná překvapí, že Extra balík neobsahuje žádný atraktivní filmový kanál pro celou rodinu ale 3 specializované kanály sítě Discovery Networks - Discovery Travel & Adventure, Discovery Science a Discovery Civilisation. Trojici programů doplňuje porno kanál Spice Platinum.

V rámci promo akce, která potrvá do 31.března 2005 bude Basic stát 5,25 USD měsíčně (po promoakci 6,25 USD). Extra paket nyní stojí 6,95 USD (od 1.4. pak 7,95 USD). Aktivace stojí jednorázově 10 USD.

Do 31.3.2005 nabízí operátor DTH Romania i satelitní komplet "Gold" za zvýhodněnou cenu - 95 USD, který obsahuje set top box Hyundai HDD-1120NA, přístupovou kartu, manuál, parabolu o průměru 70 cm, LNB a koaxiální kabel. Komplet "Silver" je za 80 USD a obsahuje pouze receiver Hyundai, přístupovou kartu a manuál.

ZÁVĚR
22 miliónové Rumunsko se dočkalo startu první digitální satelitní placené televize - DTH Romania. Na trhu se v nejbližších měsících objeví další placené pakety - FocusSat, který již začal testovat na sousedním satelitu Thor 3 (0,8°W) a také rumunská UPC Direct, která by měla odstartovat zhruba v polovině příštího roku.

redakce





Reklama




Vybrané články