Quantcast

První rumunská pay-tv krátce před startem

| Tisk

logoVe druhé polovině prosince letošního roku odstartuje v Rumunsku první digitální satelitní placená televize. Za projektem první placené televize v Rumunsku stojí společnost Eastern Space Systems, která nyní zajišťuje distribuci mj. programů rumunské TV Prima, rádia Kiss FM a od prosince také platformy Focus Sat na základě licence č. A3980/23.11.2004, kterou společnost získala od tamního úřadu pro média (Consiliul National al Audiovizualului).

CO PLATFORMA NABÍDNE?
Na tuto otázku zatím nelze přesně odpovědět. Na oficiálních stránkách projektu - na www.focussat.ro zatím není uvedeno, které programy se objeví. Podle dostupných informací by se v paketu Focus Sat měl objevit filmový kanál rumunské komerční televize Pro TV pod názvem Pro Cinema, dále pak kvízový a interkativní kanál Quiz TV a Practic TV. V současnosti se jedná i o zařazení programu rumunské komerční televize Antena 1, jež distribuuje svůj signál přes satelit Eutelsat W1 (10°E). Vzhledem k tomu, že provozovatel stanice nemá vysílací práva ke všem pořadům pro celou Evropu, jsou některé zakódované profi systémem Power VU. Celkem má platfora Focus Sat přinést až 25 televizních programů.

KDE BUDE VYSÍLAT?
Focus Sat bude šířit svoji placenou televizi přes skandinávskou tzv. hot bird pozici 0,8/1°W, kde jsou zaparkovány satelity Thor 2, Thor 3 a Intelsat 10-02. Focus Sat využije transpondéry na družici Thor 3 - ze které vysílají i slovenské privátní televize Musicbox, TA3, TV JOJ a 2 rozhlasové programy Slovenského rozhlasu. Thor 3 pokrývá celou střední a východní Evropu. Signály z této družice je možné přijímat od Švédska, Finska, ČR, Slovenska, pobaltských zemích přes Slovinsko, Chorvatsko, Bulharsko a Řecko.

KÓDOVÁNÍ
Když už jsme uvedli, že jde o placenou televizi, je nutné zde odpovědět i na otázku ohledně kódování programů. Použitý kódovací systém platformy příliš nepřekvapí - bude jím Conax, který se obvykle používá u většiny kódovaných programů na pozici 0,8/1°W.

Focus Sat použije nejnovější verzi kódovacího systému Conax - CAS7, která byla představena v polovině září letošního roku na mezinárodním veletrhu IBC v holandském Amsterodamu.



PŘEDPLATNÉ
Zbývá odpovědět na snad nejdůležitější otázku ohledně platformy Focus Sat: jaké budou ceny předplatného. Podrobný ceník (zatím) není k dispozici. Již nyní je zřejmé, že ceny se mají pohybovat v rozmezí 4,5 až 9,7 Euro měsíčně podle zvolené programové nabídky. Přijímací zařízení může zájemce pořídit za jednorázovou částku 200 Euro.

VÝHLEDY PROVOZOVATELE
Provozovatel zveřejnil i svoji představu, kolik by měla platforma získat abonentů. Podle předběžných údajů chce v roce 2008 mít 200 000 předplatitelů služeb Focus Sat. Zda je to moc či málo, necháme posoudit na každém našem čtenáři. Připomeňme, že v Rumunsko má 22 miliónů obyvatel.

DALŠÍ PLATFORMY
Mediální trh v Rumunsku ožívá. Na satelitu vysílá v současnosti okolo 20 volných či částečně volných televizních rumunských programů. Ale toto nebude zdaleka všechno. Rumunsko má mít až 4 DTH (Direct to Home) platformy. Vedle Focus Sat připravuje svůj paket placených kanálů i rumunský komerční broadcaster National TV, který v současnosti provozuje dva kanály - National TV a zpravodajský N24 Romania (oba na izraelské družici Amos-1). Ve výhledu je i filmový kanál National TV. Dvojici rumunských paketů doplní UPC Direct, která by měla odstartovat v polovině příštího roku. Čtvrtým paketem je Adisam Telecom, který již vysílá několik programů přes Amos-1 - freq. 11,432 GHz, pol. H, SR 13350, FEC 3/4.

redakce





Reklama




Vybrané články