Quantcast

Ukrajina bude mít svoji placenou televizi

| Tisk

Na mezinárodním veletrhu EEBC 2004, který se v minulých dnech konal v ukrajinském Kyjevě, zveřejnil evropský operátor družic Eutelsat jednu z novinek, kterou překvapil všechny místní návštěvníky veletrhu. Již brzy odstartuje první placená digitální satelitní televize pro ukrajinský trh.

Podle dostupných informací bude paket vysílán ze satelitu Eutelsat W4 (36°E) ze kterého se vysílá i ruská pay-tv NTV Plus. Družice Eutelsat W4 nebyla vybrána náhodou - satelit pokryje bez problémů nejenom Rusko, ale i celou Ukrajinu. Navíc "sdílení" satelitu s NTV Plus může mít i další výhodu - umožní provozovateli ruské platformy nabídnout tytéž programy i ukrajinským abonentům (a naopak). Vzhledem k tomu, že Ukrajina má zhruba 20% Rusů, je šíření programů v ruském jazyce vcelku opodstatněné.

Ukrajinská pay-tv má zahájit vysílání ještě v tomto roce a je zajímavé, že doposud nebyla zveřejněna informace o kódovacím systému, který bude používat ukrajinská platforma. S poměrně velkou pravděpodobností půjde o kódovací systém Viaccess, který je poměrně rozšířený a to jak přijímače se zabudovaným systémem Viaccess, tak i přístupové externí moduly.

Co nabídne ukrajinská pay-tv? Konkrétní informace ještě provozovatel nezveřejnil, ale lze očekávat, že nabídne současné privátní kanály jako TRK Ukrajina, NTN, KTM, IVK, KRT, Enter, Enter Film, 1+1, OTV, M1, TET, které již dnes vysílají na několika satelitech. Ukrajině může leckterý stát závidět. Na satelitech má takřka 20 nekódovaných televizních kanálů, které se přenášejí přes čtyři satelity na třech pozicích - Express AM-22 (53°E), Sirius 2 (5°E) a Amos-1/2 (4°W).

Zda bude placená televize na Ukrajině úspěšná, lze nyní jen těžko posoudit. V záplavě volných programů z Ukrajiny musí platforma nabídnout vedle současných FTA kanálů cosi navíc - například filmové či sportovní kanály.



Ukrajina, která má takřka 50 miliónů obyvatel, bude patřit k dalším zemím bývalého Sovětského svazu, která bude mít vlastní placenou satelitní televizi. Pay-tv nyní má nejen Rusko ale i menší země Kazachstán, Litva, Lotyšsko i Estonsko.

dle sat-digest.com

redakce





Reklama




Vybrané články