Quantcast

TV JOJ, TA3 a Musicbox se opět stěhují

| Tisk

Slovenské privátní televize TV JOJ, TA3 a Musicbox a rozhlasové stanice Slovenského rozhlasu (Slovensko 1, Slovensko 2) se připravují na letošní již druhé stěhování. Tentokrát půjde jen o změnu transpondéru na skandinávské družici Thor 3 (0,8°W). Připomeňme, že první letošní stěhování znamenalo přesun programů z tehdejšího satelitu Intelsat 707, který byl zaparkován na pozici 1°W, na Thor 3.

Diváci a posluchači, kteří přijímají distribuční signál stanic na satelitu Thor 3 (0,8°W), na kmitočtu 12,399 GHz (polarizace horizontální, SR 28000, FEC 7/8) si musí přeladit na nový domovský transpondér slovenských stanic - transpondér č.6, kmitočet 11,823 GHz, polarizace horizontální, SR 28000, FEC 7/8. V praxi to znamená, že divák zadá do set top boxu pouze jinou frekvenci, ostatní parametry (krom PIDů) se nemění.

Změna parametrů příjmu stanice vyřeší několikaměsíční problém s distribucí signálů slovenských stanic. Až do léta 2004 byl signál stanic uplinkován z Bratislavy na satelit Intelsat 707 (krátce i na Intelsat 10-02). Multiplex se sníženým vyzařovacím výkonem a celkovým tokem byl přijímaný v další uplinkové stanici v Norsku (Nittedal), odkud byl opětovně vkládaný do multiplexu na satelit Thor 3 (0,8°W).

Vraťme se k samotnému přechodu slovenských programů na nový transpondér na družici Thor 3, který nás čeká v nejbližších dnech. Podle zpráv z komerčních stanic TA3 a TV JOJ půjde tentokrát o postupné stěhování stanic na nový transpondér. Slovenská zpravodajská stanice TA3 oznámila, že ukončí vysílání na kmitočtu 12,399 GHz již 18.10.2004, TV JOJ skončí na stejném kmitočtu až 28.10.2004.

TV JOJ ZAČNE OPĚT KÓDOVAT
Následující zpráva zřejmě nepotěší většinu satelitních diváků, kteří si nasměrovali parabolické antény na družici Thor 3 (0,8°W) kvůli slovenské stanici TV JOJ. S přechodem na nový transpondér má dojít k zakódování distribučního signálu systémem Conax, který používá drtivá většina programů na skandinávské tzv. hot bird pozici 0,8 až 1°W. Současné volné vysílání lze vysvětlit technickými problémy, které nastaly po reuplinkování programu v Norsku. Zakódováním přijde divák o jedinou volnou plnoformátovou slovenskou stanici. Nutno dodat, že slovenští diváci budou mít nadále přístup k signálu TV JOJ ale i konkurenční TV Markíza a to díky domácí pay-tv platformě UPC Direct na satelitu Astra 19,2°E. Z důvodu vysílacích práv jsou obě stanice v nabídce jen UPC Direct Slovakia. Stanici TA3 si mohou naladit i abonenti UPC Direct v České republice.



POKRYTÍ SIGNÁLEM
Ze satelitu Thor 3 dosahuje jak v ČR, tak i na Slovensku EIRP hodnoty 50 dBW. Thor 3 svůj diagram výrazně nasměrován na severní, střední, východní a jihovýchodní Evropu. Thor 3 nabízí příznivé podmínky příjmu např. v Řecku. Naopak je horší příjem programů v západní Francii, Velké Británii a Irsku.

redakce





Reklama




Vybrané články