Quantcast

Jak bude fungovat vysílání České televize v 16:9?

| Tisk

logoPřed několika týdny jsme Vás informovali, že Česká televize připravuje vysílání ve formátu 16:9. Podle původních zpráv mělo být vysílání v 16:9 zahájeno alespoň na jednom programu do konce letošního roku. Do konce letošního roku zbývá již jen několik málo dnů a proto jsme u České televize zjišťovali aktuální informace k vysílání ČT v 16:9.

"Česká televize plánuje zahájení vysílání ve formátu 16:9 na obou svých stávajících programech v prvním pololetí roku 2005. Podobně, jako je tomu u většiny zahraničních televizí, nepůjde o celodenní vysílání. Bude se jednat o vybrané pořady, jejichž počet samozřejmě postupně poroste. Plnohodnotné vysílání ve formátu 16:9 (s plnou rozlišovací schopností) bude dostupné divákům satelitního paketu Czechlink, zatímco s ohledem na diváky pozemního analogového vysílání budou v tomto vysílání pořady automaticky konvertovány do tzv. formátu letterbox. Běžný divák si tak všimne pouze zmenšeného loga umístěného v aktivní části obrazu," píše o vysílání v 16:9 ing.Karel Trpák, vedoucí vysílací techniky ČT, který se spolu s dalšími kolegy z Útvaru hlavního inženýra podílí na rozjetí projektu 16:9 v ČT.

JAK BUDE VYSÍLAT ČT V KABELOVÝCH SÍTÍCH?
"Pokud se týká diváků kabelové televize, bude záviset na tom kterém provozovateli, zda na některém dalším kanálu nabídne svým účastníkům obraz ve formátu 16:9. Lze předpokládat, že se tak stane po zahájení digitálního kabelového vysílání (DVB-C). Každopádně ovšem kabeloví operátoři musí na stávajících kanálech zajistit svým zákazníkům obraz kompatibilní s obrazovkami 4:3, tedy ve formátu letterbox. Po zahájení digitálního terestriálního vysílání (DVB-T) počítáme i tam s vysíláním ve formátu 16:9," dodává ing.Karel Trpák z České televize.

Testy ČT ve 4:3PRVNÍ VYSÍLÁNÍ ČT V 16:9
Rudolf Pop, ředitel techniky České televize, uvedl, že ČT již nedávno odvysílala vůbec první přímý přenos ve formátu 16:9. Byl to přenos Pomozte Tatrám ze Sazka arény, který ČT operativně zařadila do vysílání dne 19.12.2004. Pořad v 16:9 nebyl k dispozici na terestrických vysílačích a ani v kabelových sítích, nýbrž jen v rámci testu na uzavřeném okruhu v paketu Czech Link.

Testovací kanál ČT v 16:9 se vysílá na družici Eurobird-1 (28,5 stupňů východně), na transpondéru F3, v paketu Czech Link, na kmitočtu 12,607 GHz, polarizace horizontální, SR 27500, FEC 3/4. Identifikátory kanálu: SID (service ID): 6, VPID (video PID): 165, APIDy (audio PIDy): 100/101, PTM PID: 1029. Kanál se identifikuje jako "Test CT" a je zakódován systém Cryptoworks. I když má uživatel dekódovací kartu Czech Link, karta mu tento test kanál "neotevře". Přijímač či modul bude hlásit informaci: "Nemáte oprávnění sledovat tento program".



Testy ČT ve 4:3Připomeňme, že v paketu Czech Link se vysílají oba programy České televize, TV Prima a Galaxie Sport. K dispozici je i několik rozhlasových stanic Českého rozhlasu (ČRo 1 - Radiožurnál, ČRo 2 - Praha, ČRo 3 - Vltava, ČRo 5 - Region Střední Čechy, ČRo 6, ČRo 7). V paketu je i privátní Rádio Proglas. Rozhlasové programy se vysílají volně, TV Prima a Galaxie Sport kódují kompletní program, ČT1 a ČT2 vysílají volně zpravodajské pořady. K ostatním pořadům je nutná přístupová karta Czech Link a odpovídající technické vybavení - satelitní set top box s integrovaným dekodérem Cryptoworks nebo receiver se slotem (sloty) CI, do kterého se vloží modul a přístupová karta Czech Link. Příjem programů je umožněn divákům na území České republiky, kteří platí koncesionářské poplatky. Podrobné znění podmínek příjmu programů paketu Czech Link najdete v rubrice ČS STANICE .

Fota z testovacího vysílání ČT dodal EnoSat.

redakce





Reklama




Vybrané články