Quantcast

Humbox

| Tisk

Někteří uživatelé digitálních přijímačů si stěžují na malý komfort v editaci programových předvoleb. Zdá se to být pochopitelné, vždyť přesouvat desítky televizních a rozhlasových programů by na přijímači trvalo desítky minut a ty lze využít jinak. Na stránkách Parabola.cz jsme Vám už představili dva zajímavé programy, editory (nejen) programových předvoleb, přijímačů Humax a to Formula V3 (editor vytvořený výrobcem přijímačů Humax) a SetEdit (skvělá alternativa k editoru Formula V3, byť placená).

Program, který Vám dnes představujeme se jmenuje Humbox. Tento program je ve skutečnosti alternativou k již zmíněným programům - Humbox je totiž freeware (zdarma) a má uživatelsky přívětivé ovládání. Program Humbox, který jsme otestovali byl verze 4.0B, který nabízíme na webu Parabola.cz ke stažení na stránce Download. V polovině listopadu autor HumBoxu uvolnil již dlouho očekávanou novou verzi programu. Po některých informacích o problémech s novou verzí jsme se proto rozhodli otestovat osvědčenou beta verzi 4.0B bez opravného balíčku.

Po stažení programu, rozbalení a spuštění se nám objeví standardní nabídka horního menu, pod ní některé nejčastěji používané úkony v podobě ikonek a dole několik karet, které přinášejí asi nejzajímavější možnosti nastavení.

Projděme si nyní postupně všechny položky, které Humbox nám přináší.

STANDARDNÍ NABÍDKA
Pod nabídkou FILE jsou tyto volby: New, Open, Save, Save As a Print Preview a Exit. Význam uvedených položek nebudeme vysvětlovat. Jsou známé z jiných programů. Také nabídka EDIT obsahuje standardní položky, které obsahuje řada podobných editorů (Cut, Paste). Zajímavá je už ale položka AlphaSort, kdy pomocí této volby můžeme v aktuálně otevřeném HNF souboru programu seřadit podle abecedy (vzestupně). AlphaSort je vhodná pouze pro uživatele, kteří mají nainstalovánu programovou nabídku jedné satelitní pozice, program totiž seřadí programy podle abecedy bez ohledu zda máte nainstalovány TV i R programy z více satelitů. V tomto případě je nevratná volba AlphaSort nešťastná.

V nabídce View si můžeme zvolit, zda chceme pracovat s TV nebo rozhlasovými programy. Dále je tu možnost zvolení zobrazovaných informací v tabulce Service (služby), Provider (provozovatel), Network (síť), Transponder, Antena.

Do nabídky OPTIONS zavítáte při prvním spuštění programu zřejmě nejdříve. Obsahuje totiž položku Port, ve které nastavíme námi používaný seriový port a přenosovou rychlost (baund rate). Poté vybereme model přijímače Humax (položka model). Poté lze ještě v této nabídce asociovat (přiřadit) přípony HNF a DVB k programu Humbox, takže příště už stačí jen poklepat na příslušný HNF či HDF soubor a program Humbox se automaticky otevře se zvoleným souborem.

HumBoxNabídka IRD obsahuje pouze dvě položky: Upload from Humax a Download to Humax. Zatímco první volbou data přenášíme do počítače, druhou je naopak posíláme zpět do STB. Nezapomeňte po zvolení 'Upload' či 'Download' restartovat přijímač, jinak se data nepřenesou. Řešení názvosloví Upload from Humax a Download to Humax zřejmě potěší uživatele editoru Formula. Některým uživatelům Formula působí problém se zvolením správné položky. V některých případech si totiž uživatelé editoru Formula omylem svoje předvolby smazali, neboť v editoru Formula V3 jsou použity pouze slova Upload a Download a není přímo jasné, jakým směrem bude přenos dat probíhat.

Tools nabízí (zatím) jen jednu položku: Run another HumBox. Jak již název napovídá, lze si spustit další instanci programu Humbox.

IKONKY
Ikonky jsou výběrem těch nejčastějších položek z výše uvedené nabídky. O jedné jsme se ještě nezmínili (nalezneme ji také v nabídce Edit). Volba Optimize the List nám zoptimalizuje náš HNF soubor - prohledá totiž všechny nainstalované transpondéry, sítě a provozovatele a zjišťuje, zda jsou všechny položky využívány, v případě že tomu tak není, program je automaticky smaže a smazání oznámí. Tento způsob optimalizace HNF souboru a následně pak i programové paměti příjímače je ve skutečnosti obdobou funkce u programu SetEdit o kterém jsme již psali. U programu SetEdit byly aktuálně nevyužité položky automaticky podsvíceny světle červenou barvou. Hned tedy víme, že některé položky lze smazat, zatímco v programu HumBox není nikde zřejmé, zda transpondéry, sítě a provozovatele skutečně využíváme.

KARTY

* SERVICE
Karta Service patří asi mezi nejčastěji používané. Obsahuje vše, co potřebuje k nastavení programových předvoleb. Můžeme editovat jakýkoliv program který je aktuálně vybrán (podsvícený). Pak již jen můžeme přiřazovat některá nastavení (volby) z levé postranní nabídky. Další možností jsou kliknutím pravým tlačítkem myši na některý program a obdržíme stejné volby, které máme k dispozici vlevo.

HumBox



* FAVORITE (OBLÍBENÉ)
Tato část programu obsahuje oblíbené kanály, pokud jsme si ovšem některé nainstalovali. Zde můžeme programy přesouvat metodou 'táhni a pusť', stejně tak i mazat (klávesa delete).

HumBox



* PROVIDER (POSKYTOVATEL)
Obsahuje seznam nainstalovaných providerů. Další můžeme přidávat kliknutím pravým tlačítkem v levém okně karty Provider (add provider). Jednotlivé poskytovatele můžeme i přejmenovávat (vybereme patřičného poskytovatele a do políčka, které je umístěné pod názvem karty Provider napíšeme nový název). Volbou Check Unused zjistíme, zda všechny jména poskytovatelů jsou používána. Výsledek nám Humbox oznámí a neužívané názvy poskytovatele místo zelené 'fajfky' nám aktualizuje na červenou ikonku s křížkem. Takto označené poskytovatele pak můžeme smazat volbou Delete checked.

HumBox



* NETWORK (SÍŤ)
Na této kartě se sítěmi pracujeme podle postupu, který jsme uvedli ke kartě PROVIDER.

HumBox





* TRANSPONDER
Jestliže jsme na kartě SERVICE přidávali TV či rozhlasové programy, zde přidáváme kmitočty. Obdobný princip jako je u karty SERVICE. Navíc zde můžeme ověřovat, zda ke všem kmitočtům jsou ve skutečnosti přiřazeny nějaké programy, pokud tomu tak není, můžeme je smazat (Delete checked).

HumBox



* ANTENNA
Karta Antena obsahuje vše potřebné pro nastavení natáčecího zařízení.

HumBox



* MENU
Zde nalezneme veškerá základní nastavení, která nalezneme i v MENU přijímače, takže nic nového :-) Jazyk, Nastavení UHF, A/V výstup a další. Viz. obrázek.

HumBox



ZÁVĚR
HumBox nabízí rozsáhlé možnosti nastavení programového vybavení přijímače. Jediná volba, která nám zde oproti programu SetEdit (zatím) chybí je ochrana názvu programu. Nelze tedy povolit či zakázat aktualizaci názvu programu.

Parabola.cz





Reklama




Vybrané články