Quantcast

DS9 i v modulech Irdeto?

| Tisk

Na stránkách Parabola.cz jsme již nedávno věnovali dostatečný prostor recieverům s integrovaným dekodérem Irdeto a projektu DS9. Zveřejněné informace vzbudily zájem a proto se k tomuto tématu vracíme.

Podobně jako software, tak i projekt DS9 prošel svým vývojem. Vše má pod kontrolou jistý pan S. Kelvin, který projekt DS9 spravuje. Tímto projektem se divákům dostal do rukou skutečně silný nástroj (DS9), který na jedné přístupové kartě dokáže dešifrovat signály z několika kódovacích systémů.

Oblibu diváků si díky projektu DS9 získal hlavně reciever Humax IRCI-5400, posléze i 5400z, ve kterých projekt funguje bezchybně. Samozřejmě pro správnou funkci naprogramované karty DS9 bylo nutné přijímač softwarově (u Humaxe 5400z i hardwarově) patchnout. Podobným způsobem lze dnes přijímat DS9 i v přijímačích Hyundai.

Jak jsme již uvedli, DS9 jak ji známe dnes, ještě před několika měsíci takto nevypadala. Pokud zabrousíme do historie, zmiňme se krátce o některých verzí DS9-ky:

* 4.02 - umožňuje přijímat signály ve třech kódovacích systémech - Irdeto, Mediaguard a Viaccess, kde bylo možné naprogramovat až 8 providerů v Irdeto a po 16-ti v Mediaguard a Viaccess. Byly problémy s příjmem některých PPV kanálů.

* 5.02 - verze, která byla do nedávna používána a umožňovala dekódovat programy ze čtyř systémů (Irdeto, BetaCrypt, Mediaguard a Viaccess). Vyřešil se i problém s příjmem některých programů (CineCinemas NL, Multivision PPV). Náplň DS9 umožňovala přijímat po 16-ti providerech v systémech Irdeto/BetaCrypt, Viaccess a Mediaguard.

* 5.04 - ve druhé polovině listopadu byla uvolněna nová verze DS9. Zdá se, že je to zřejmě nejzdařilejší verze DS9. Této verzi se totiž říká '5 v 1'. Jedna neoficiální karta může nyní dekódovat programy až z pěti kódovacích systémů. Kromě výše uvedených systémů byla do náplně nově přidána možnost dekódování i programů v CA Nagravision. V podstatě vše znamená, že programy v Irdeto a BetaCrypt karta dekóduje a ostatní systémy emuluje a dekóduje. Podle některých informacích je v této nové náplni i menší prodleva při dekódování programů a přepínání z jednoho kódovacího systému do druhého. Ale to není vše. Do náplně DS9 je nyní možné uložit 16 providerů v Irdeto/BetaCrypt, stejně tak i v Mediaguardu. Největší změny nastaly u Viaccessu, který nyní podporuje až 32 providerů. Z důvodu častých změn kódů programů ve Viaccesu je podporována možnost zadávání několika dalších klíčů k jednomu providerovi. Bližší informace jsou u souborů DS9 dostupných na internetu, kde je často uveden i podrobný popis a přehled přijímaných paketů.



Výše uvedené se týká samozřejmě příjmu v upravených přijímačích. Je však možné přijímat DS9 v modulech Irdeto? Podle zjistěných informací lze, ale jen v některých. Do některých modulů Irdeto, které 'nepodporují DS9', je možné i nahrát jiný s/w.

Z hlediska dostupnosti je pro DS9 výhodný modul Irdeto verze 4.8, který je nyní k dispozici i na českém trhu. Tento modul za pomocí stříbrné (Silver) karty dokáže bez problémů pracovat s DS9 ve verzi 5.02 a lze jej tedy srovnat s možnostmi příjmu programů na recieveru Humax 5400 či Hyundai.
Horší je však situace s modulem Irdeto 4.8 a aktuální verzí DS9 - 5.04. Ta bohužel neumí dekódovat programy v systémech Mediaguard a Nagravision. Proč tomu tak je?
Secu DS9 (5.04) Irdeto 4.8 neumí z jednoho jediného důvodu: Pokud paket používá SimulCrypt (více kódovacích systémů u jediného programu/paketu), tak tyto programy nedekóduje. A aby to vše nebylo tak jednoduché, hraje určitou roli i pořadí priority kódovacího systému (tedy způsob, jakým provozovatel multiplex nakonfiguroval...)
Ale i přes tyto nevýhody je funkce uvedeného modulu zajímavá. Je také jen otázkou času, kdy i sw těchto modulů bude upraven podobně jako sw výše uvedených přijímačů..

Otázkou však také zůstává, jak dlouho si provozovatelé jednotlivých paketů nechají líbit věčné "lámání" svých složitě vymýšlených ochranných opatření proti neautorizovanému příjmu programů. Projekt DS9 je totiž jejich největší prohrou v historii placené televize...

Parabola.cz





Reklama




Vybrané články