Quantcast

Film+ v češtině testuje v UPC Direct (oživeno)

| Tisk

logoDiváci domácí platformy UPC Direct (satelity Astra 19,2°E) mohli dnes zaregistrovat zkušební vysílání nového filmového kanálu - Film+ v češtině. Vysílání se objevilo na tzv. čtvrtém transpondéru UPC Direct, který byl uveden v provoz 4.dubna 2005. Transpondér po nedávném startu ČT1 a ČT2 a nově Film+ již obsahuje 10 televizních programů. Pokud se bude UPC Direct rozšiřovat stejným tempem i v dalším období, nová transpondérová kapacita již nebude opět postačovat.

Film+ je tématický vysílací kanál, který vysílá filmy 7 dní v týdnu, 24 hodin denně. Cílem této vysílací stanice je poskytnout pomoc všem členům rodiny při hledání nejvhodnějšího a nejzábavnějšího programu. Film+ uvádí, že bude nabízet akční filmy, komedie, detektivní příběhy, vědecko-fantastické filmy, thrillery, dramata, filmy pro děti a pro celou rodinu, muzikály, koncerty a seriály.

Podle sdělení Františka Maliny, tiskového mluvčího a ředitele PR společnosti UPC Česká republika je vysílání Film+ pouze v testovacím módu. Proto zatím není k dispozici ani EPG (elektronický programový průvodce) a ani není program začleněn do nabídky UPC Direct na dotovaných přijímačích Philips. Termín startu programu Film+ v satelitní nabídce Direct a kabelové televizi UPC nechtěl Fr.Malina s ohledem na probíhající jednání komentovat. Platforma UPC Direct slouží pro provozovatele kanálu Film+ jako distribuční trasa pro kabelové operátory a pro možnou další expanzi programu.

Poněkud překvapující je zjištění, že český Film+ obsahuje odlišný program od maďarské verze. Diváci zde proto nenajdou nepopulární kruhy s věkovým omezením, které jsou běžné na maďarských programech. Česko a Slovensko tak získává vlastní verzi filmového kanálu. Je to zhruba měsíc poté, co na našem trhu vznikla česká verze jiného maďarského kanálu - Minimax.

Parametry kanálu: Film+
družice: Astra 1E, pozice 19,2°E
kmitočet: 10,920 GHz
polarizace: horizontální
symbol rate: 22000
FEC: 5/6
SID: 20349
Video PID: 501
Audio PID: 511
NIT: 1
TID: 1063
Kódování: Cryptoworks
web: filmplus.cz



Na českém a slovenském trhu v poslední 4 týdny odstartovaly 3 nové filmové kanály. Prvním z nich byl česko-slovenský filmový kanál CS Film, který se zatím objevil v kabelové síti Karneval a vyjednává zařazení do paketu UPC Direct a kabelové televize UPC. Druhý filmový kanál v poslední době a třetí filmový program společnosti HBO Česká republika se nazývá Cinemax. Kanál přináší mj. i nezávislé filmy a stává se doplňkem k existujícím programům HBO a HBO2. Třetím novým filmovým programem je již zmíněný Film+, který již několik měsíců úspěšně funguje v maďarské verzi platformy UPC Direct. Nabídka filmových kanálů nemusí být na našem trhu ještě zdaleka kompletní. Společnost Karneval Media, provozovatel druhé největší kabelové televize Karneval, hodlá v budoucnu přinést divákům filmový kanál Europa Europa. Pokud dopadnou vyjednávání ohledně vysílacích práv pro naše území, mohou diváci počítat - tentokrát - s filmovým kanálem, který přinese filmy v původním znění s titulky. Do budoucna se může nabídka filmových kanálů v České republice ještě rozšířit. Několik žadatelů má zájem spustit filmový kanál v rámci DVB-T. Jedním z žadatelů je provozovatel TV Nova, která žádá licenci na program s pracovním názvem Nova Film.

O UPC DIRECT
UPC Direct je satelitní placená televize pro Českou republiku, Slovensko a Maďarsko. Je vysílána na družicích Astra 19,2°E, na kmitočtech 11,992 GHz, 12,304, 12,382 GHz (polarizace je ve všech případech horizontální, SR 27500, FEC 3/4) a 10,920 GHz (polarizace horizontální, SR 22000, FEC 5/6). Signály programů jsou zabezpečeny proti neautorizovanému příjmu systémem Cryptoworks.

Pro příjem paketu UPC Direct je zapotřebí digitální receiver buď s vestavěným modulem Cryptoworks nebo slotem Common Interface (CI) do kterého se vloží modul Cryptoworks. Zájemci o službu UPC Direct je na základě smlouvy zapůjčena dekódovací karta UPC. Druhou možností objednávky služeb UPC je odebrání dekódovací karty spolu s dotovaným receiverem.


redakce





Reklama




Vybrané články