Quantcast

Humax CRCI-5500

| Tisk

Humax CRCI-5500Na stránkách Parabola.cz jsme v minulých týdnech a měsících věnovali dostatečný prostor receiverům, které mohou oslovit i naše diváky. Většina popisovaných totiž má vestavěný dekodér CryptoWorks, který je zvláště vhodný pro příjem českých a slovenských programů ze satelitu. Kupodivu, v námi popisovaných receiverech doposud chyběl všeobecně známý Humax CRCI-5500. Přijímač není novinkou na trhu, ale je stále jedním z nejžádanějších. V blízké době se dá i v tomto směru očekávat další zlepšení.

HUMAX CRCI-5500
Digitální satelitní recievery jsou vytvářeny a připraveny pro konkrétní trh. Jen tak má digitální přijímač větší šanci se na místním trhu prosadit. V Řecku, Holandsku a dalších zemích se stal oblíbeným Humaxem model IRCI-5400, který má vestavěný dekodér Irdeto, vhodný zvláště pro tamní trh (pakety Nova Hellas, Canal Digitaal Satelliet a další). Pro český trh připravil Humax model CRCI-5500. Ten má vestavěný dekodér CryptoWorks, který používají obě domácí platformy Czech Link a UPC Direct.Humax CRCI-5500, základní MENU

MENU
Multijazyčné menu na obrazovku vyvoláme stisknutím tlačítka MENU. Základní nabídka je velmi přehledná a skládá se z položek Zvolená obsluha (dále se větví na jednoduchou a rozšířenou), TV/R nabídka (vstup do EPG - elektronického programového průvodce), Dětská pojistka (rodičovská zámek - blokace programů), Instalace a Užitečnost.

VYHLEDÁVÁNÍ PROGRAMŮ
Věnujme se nyní položce v MENU 'Instalace'. Tato nabídka se dále větví na Nastavení systému, Uspořádat programy, Vyhledávání vysílání, Status, Common Interface a Podmíněný přístup. Položka 'Vyhledávání vysílání' se dále dělí na Nastavení antény, Ruční ladění, Rozšířené ladění, SMATV ladění a Automatické ladění.
Humax CRCI-5500, vyhledávání vysíláníVyhledávání programů nalezneme v meni INSTALACE - VYHLEDÁVÁNÍ VYSÍLÁNÍ. Na výběr máme tzv. ruční ladění (stejnojmenná položka v MENU), kde zadáme kmitočet, symbolovou rychlost. Polarizaci a chybový opravný protokol FEC si reciever nalezne sám, stačí zvolit 'automat'. Dále můžeme povolit 'Vyhledávání celé služby' (vyhledávání programů podle NIT) a 'Automaticky přeskočit' (vyhledávání jen volných TV a R programů).
Po zadání nejdůležitějších položek v menu 'Ruční ladění' by se měl 'zabarvit' proužek v dolní části obrazovky - ten ukazuje sílu přijímaného signálu. Pokud tedy máme nastavenu správně parabolu a proužek je 'zabarven', můžeme stisknout na DO tlačítko OK, čímž reciever začně prohledávat daný kmitočet s nastavenými parametry. Po několika sekundách by měl vypsat počet nalezených TV a R programů. V dolní části pak vidíme i počet volných předvoleb.
Humax CRCI-5500, ruční laděníDalší možností jak vyhledávat TV a R programy je tzv. 'Automatické ladění'. Na výběr máme Podrobné a Rychlé. Rychlé Automatické ladění vpodstatě znamená proladění všech kmitočtů, které byly softwarovými inženýry dány do programového vybavení. V nových s/w verzích jsou často tyto data aktualizována. Poslední možností vyhledávání programů je Podrobné Automatické ladění. To může trvat několik hodin. Přijímač začne prohledávat kmitočty po krocích a přitom využívá zadané symbolové rychlosti. Ve skutečnosti se dá toto ladění přirovnat k možnosti - 'pokus - omyl'.

EDITACE, TŘÍDĚNÍ A HLEDÁNÍ PROGRAMŮ
Nově naladěné programy se automaticky přidávají na konec seznamu. Máme však možnost uložené programy editovat. V menu INSTALACE - USPOŘÁDAT PROGRAMY - SEŘADIT TV VYSÍLÁNÍ (SEŘADIT RÁDIA/ SEŘADIT SLUŽBY) máme několik dalších možností editace programových předvoleb. Můžeme programy vymazávat, posouvat, zamykat, vynechat a přejmenovávat.
Z hlediska sortování programů jsou na tom recievery OAK Humax (tedy i CRCI-5500) velmi dobře, neboť hledat TV i R program v předvolbách recieveru můžeme podle několika kritérií - podle sítí, podle žánru nebo i podle abecedy. Není problém nalézt jakýkoliv program v paměti receiveru.
Humax CRCI-5500, třídění programů

EPG
Velké dohady vznikají okolo EPG (elektronický programový průvodce). V menu EPG recieveru můžeme nalézt TV (někdy i R) program, který se vysílá nyní a který bude následovat. To je běžné na mnoha digitálních receiverech. Specialitou je program na celý týden provozovatele programu. Zde je však nutné připomenout, že Humax zobrazí EPG, jen pokud je skutečně vysíláno. Stejně tak to platí i o programu na celý týden. Ten však nevysílají všichni provozovatelé stanic.

AKTUALIZACE SOFTWARE
Aktualizace programového vybavení je možná pomocí souborů z internetu (např. z www.humax.cz. Téměř všechny recievery OAK Humax mají již v současných verzích s/w možnosti UPGRADE SOFTWARE přímo ze satelitu. Bohužel, model CRCI-5500 zatím tuto možnost nemá, i když jinak se poslední software vývojářům Humax docela povedl.

DOPLŇKY


Menu Humaxe má jednu zajímavou položku - UŽITEČNOST. Zde nalezneme dvě utility - kalendář a biorytmus.
Z dalších zajímavých vlastností Humaxe CRCI-5500 jmenujme podporu teletextu a výstupu v Dolby Digital. Je pro zajímavost uveďme, že přijímače Humax byly jedny z prvních, ne-li úplně první, které měly podporu výstupu Dolby Digital.

PROMĚNY RECIEVERU
Neméně lákavou a současně i velmi zhodnocující možností recieveru je možnost proměny CRCI-5500 na jiný model Humaxe. V současnosti jsou k dispozici soubory pro přeměnu modelu 5500 na 5700 a 5300. V praxi to znamená, že z integrovaného dekodéru CryptoWorks se po jednoduché úpravě stane Nagravision resp. Viaccess AllCam. Potřebné soubory najdete i v naší sekci Download. V budoucnu zřejmě můžeme očekávat další 'útoky' hackerů i na tento model, neboť v současnosti nejsou k dispozici na trhu některé přístupové moduly, navíc je nedostatek modelů Humax 5400, které po úpravě umožňují příjem několika kódovacích systémů. Pokud se v budoucnu povede i možnost úpravy modelu 5500 na 5400, bude Humax 5500 nejvýhodnějším přijímačem na trhu.

ZÁVĚR
Humax 5500 poskytuje mnoho možností k plnému využití všech náročných diváků. Příznivá je i jeho podpora na internetových stránkách, kde nalezneme i několik velmi zdařilých editorů programové nabídky přijímače (některé jsme Vám již představili, Formula, Humbox a další.).Velkou výhodou je možnost získání kvalitního nastavení programových předvoleb na internetu a možnosti jejich jednoduchého nahrání do uvedeného modelu.

Parabola.cz





Reklama




Vybrané články