Quantcast

IFA 2005: Technisat představil řadu novinek

| Tisk

logoNěmecká firma Technisat představila na letošním veletrhu telekomunikační techniky IFA Berlín řadu novinek pro příjem klasické digitální terestrické, kabelové a satelitní televize. V novém katalogu nechybí ani set top box pro příjem programů ve vysokém rozlišení (HDTV). Pojďme si některé novinky krátce představit.

TechniSat HD-Vision 32
První horkou novinkou Technisatu je LCD displej s integrovaným multitunerem (možnosti příjmu DVB-S /digitální satelitní vysílání/, DVB-T /digitální terestrické/, DVB-C /digitální kabelové/, dále analogové terestrické a kabelové vysílání a VKV/FM). O této novince jsme podrobně informovali v samostatném článku. Více zde .

TechniSat DigiCorder 2
U příležitosti konání IFA 2005 představila firma Technisat i nový set top box s integrovaným hard diskem. Model nese obecné označení Technisat DigiCorder 2 a nahrazuje tak předchozí populární model TechniSat DigiCorder 1. V prvná fázi se na trhu objeví satelitní verze modelu, tj. Technisat DigiCorder S2, později se objeví i verze pro příjem programů v DVB-T.

Model bude mít twin tuner (možnost z jednoho programu nahrávat a jiný sledovat), hard disk o kapacitě 80 nebo 160 GB, přehrávač MP3, překvapivě i rozhraní USB ve verzi 2.0 (předchozí řada TechniSat DigiCorder 1 jej neměla), PIP (obraz v obraze), ISIPRO (automatická aktualizace programových předvoleb ze satelitu). Samozřejmostí je podpora tzv. Super TechniTextu (paměť na 1000 stránek teletextu) a tradiční SiehFern INFO, vylepšený EPG (elektronický programový průvodce) Technisatu.

Na předním panelu TechniSat DigiCorder 2 opět nebude chybět alfanumerický displej, na zadním panelu najdeme 2X SCART, S-Video výstup, optický + elektrický digitální výstup zvuku.

TechniSat v rádii v DVB-T
U příležitosti IFA 2005 spustila firma Technisat paket rozhlasových stanic v DVB-T. Diváci v okolí Berlína a Braniborska si nyní mohou naladit 3 desítky rozhlasových stanic v digitální kvalitě. 13 z 30 rádií nabízí přímo Technisat, která zde divákům/posluchačům přináší programy ze satelitního pay-tv balíku TechniRadio. Na rozdíl od satelitní distribuce nejsou v DVB-T rádia (zatím) kódována.

Technisat spolupracuje s MTV
Další novinku přichystala firma Technisat ve spolupráci s MTV. Diváci v Německu si od 1.9.2005 mohou abonovat balík hudebních programů MTV Networks (MTV a VH1) ze satelitu Astra 19,2°E. Karta MTV Unlimited "otevře" celkem 5 kódovaných programů ze systému Conax. Předplatné lze pořídit za 3,50 euro (měsíčně). K dispozici jsou i dlouhodobější firmy předplatného - tříměsíční (10 euro), šestiměsíční (19 euro) a roční (37 euro).

Více informací o této novince již parabola.cz referovala v podrobném článku zde .



TechniSat a HDTV receivery
V katalogu Technisatu se již objevil první set top boxy pro příjem programů ve vysokém rozlišení (HDTV). Modely mají označení DIGIT HD-S1 a DIGIT HD-K1, které jsou určené pro příjem satelitních, resp. kabelových HD programů. Na trhu se objeví ve druhém kvartále roku 2006.

A co je důležité: oba budou podporovat příjem programů v kompresním standardu MPEG-2 a také MPEG-4/H264. Modely budou vybaveny rozhraním HDMI s ochranou proti kopírování HDCP, dále budou mít 2 tunery, rozhraní Common Interface (CI) pro vložení libovolného modulu a také USB.

U satelitního modelu nebude chybět ani programový manažer ISIPRO a podpora protokolu DiSEqC ve verzi 1.2 a také EPG v podobě SiehFern INFO.

O HDTV vysílání budeme v Evropě nyní slyšet stále častěji. Zatímco v Severní Americe či Japonsku je HD vysílání běžnou součástí nabízených služeb operátorů, v Evropě je HDTV na samém počátku. V douhledné době můžeme čekat důležité změny: v listopadu spustí Premiere 3 HD kanály, o několik dní jej ale předběhne Pro Sieben a SAT.1. HD vysílání plánují i TPS, BSkyB či BBC, které spustí řádné vysílání v HDTV začátkem příštího roku.

redakce





Reklama




Vybrané články