Quantcast

Příjem Eurobird v Holandsku

| Tisk

Chci se podělit o zkušenosti s čtenářskou veřejností v souvislosti s laděním na družici EuroBird na 28,5 stupňů východně. Po přestěhování z Německa do Holandska jsem vážně začal uvažovat o možnosti přijímat některé české programy. Po nashromáždění všech dostupných informací a zvážení možností vlastní instalace s ohledem na danou lokalitu, jsem se rozhodl pro EuroBird.

Jaké jsem použil součásti? 90 cm anténu Kathrein a starší LNB ComStream, s kmitočtem místního oscilátoru 11,3 GHz. V budoucnu ho plánuji vyměnit za SMW LO 10,6 GHz. Jsou to komerční LNB s vlnovodným rozhraním WR75. Pro příjem jsem si pořídil přijímač Humax CRCI-5500. Propojení mezi vnější a vnitřní částí je prostřednictvím standardního 75 Ohmového kabelu, který je ukončen kvalitními vodotěsnými konektory.

Po nekomplikované instalaci antény na zeď zahradního přístavku, zevrubném nastavení elevace a nasměrování jsem přistoupil k ladění. K tomu jsem použil spektrální analyzátor Hewlett Packard. Kabel od LNB jsem připojil na konektor LNB IN a spektrální analyzátor byl kabelem připojen ke konektoru LNB OUT. Z veřejně dostupných zdrojů na Internetu (www.eutelsat.com) jsem získal technickou informaci o pilotním kmitočtu, který je pomůckou na identifikaci družice. V pásmu 12 GHz je to kmitočet 12501 MHz. Po jemném doladění azimutu a elevace, jsem ještě doladil na maximální úroveň i polarizaci. Celkem jsem dosáhl odstupu zhruba 16 dB (C+N/No) a vstupní úroveň -41 dBm, což je zhruba uprostřed rozsahu specifikovaného výrobcem. Na přijímači je úroveň signálu 64-65 % a kvalita signálu minimálně 96%. Ladění probíhalo za deštivého počasí a proto jsou naměřené hodnoty o něco horší.

Nastavení paraboly na satelit EuroBirdPoté jsem přikročil k nastavení přijímače. Ovládání mně připadá poměrně intuitivní a pro pokročilé uživatele by neměl být problém nastavit všechny potřebné parametry. Vzhledem k tomu, že moje LNB neumožňuje přepínání polarizace, se po automatickém naladění vyhledaly všechny dostupné programy jen v horizontální polarizaci. Kromě paketu CzechLink na družici Eurobird na 28,5E i kanály paketu SkyDigital (BskyB) na Astře na pozici 28,2E. Většina samozřejmě zakódována.




Kvalita obrazu je velice dobrá. Mohu říci, že ještě o něco lepší, než z místního celkem kvalitního kabelu… Na rádiu mám naladěn Radiožurnál a signál z AUDIO výstupu přijímače je připojen do Hi-Fi věže na vstup AUX.



Jsem spokojen, že jsem vše stihnul v předvánočním shonu a mohl dát rodině dárek v podobě možnosti sledovat i zde v Holandsku české programy.

ing.Dušan Sloboda
Parabola.cz





Reklama




Vybrané články