Quantcast

Rumunsko má čtvrtou placenou televizi - QTV

| Tisk

Je to pomalu neuvěřitelné ale je to tak. Rumunsko má v pořadí již čtvrtou digitální satelitní placenou televizi. Nový paket se bude nazývat QTV. Zkušební vysílání bylo zahájeno již v minulých dnech (parabola.cz již referovala).

QTV si aktuálně pronajala dva transpondéry u izraelského telekomunikačního operátora Spacecom, provozovatele satelitů Amos-1 a Amos-2 (oba na 4°W). První transpondér (kmitočet 10,924 GHz, polarizace horizontální, SR 27500, FEC 3/4) byl zaktivován 21.12.2005. O den později byl aktivní druhý plánovaný transpondér - freq. 10,889 GHz, polarizace horizontální, SR 27500, FEC 3/4.

Jaké programy a služby bude nabízet QTV ještě není úplně jasné. Z prvních nekódovaných testů, které nyní probíhají, lze usoudit, že v nabídce se objeví řada známých rumunských stanic - TV K Lumea, Pro TV International, OTV Romania, Favorit TV, Realitatea TV, N24 Romania, dále také EuroNews. QTV přinese jako první pay-tv v Rumunsku PPV (pay per view) kanály. Budou to stanice, kde divák bude platit za shlédnutí pořadu.

V nabídce se objeví i několik kanálů pod značkou Magic. Magic X, Magic Classic, Magic Box i Magic Action půjde o filmové kanály s nabídkou filmů pro dospělé, starší snímky či akčně-dobrodružnými pořady. V plánu jsou ještě další programy Magic Kids s pořady pro děti a Magic Karaoke, stanice pro mladé diváky.

Za projektem QTV stojí firma DTH Television Group, která 29.listopadu 2005 získala šestiletou satelitní licenci od rumunského regulátora CNA. Do projektu QTV hodlá operátor v následujících třech letech zainvestovat 3 milionů eur. Oficiální provoz chce provozovatel platformy zahájit do konce letošního roku.



Rumunsko mělo doposud 3 satelitní DTH platformy - Focus Sat na družici Thor 3 (0,8°W), Digi TV na satelitu Intelsat 10-02 (1°W) a Max TV na dalším skandinávském satelitu Sirius (5°E). Všechny broadcasteři používali odlišný kódovací systém. Focus Sat systém Conax, Digi TV vsadila na Nagravision2 a Max TV se rozhodla Viaccess PC 2.5.

Trend v západní Evropě je ale opačný - dochází k fúzi velkých operátorů. Nejnověji k ní dochází ve Francii, kde se sloučí TPS s CanalSat. V posledních letech došlo k několika významným fúzím: v Polsku Cyfra+ s Wizja TV, ve Španělsku Vía Digital s Canal Satelite Digital a v Itálii Telepiú se Stream TV.

redakce





Reklama




Vybrané články