Quantcast

Hyndai HSS-1000IR

| Tisk

Hyundai HSS-1000IRNa českém trhu je v posledních měsících dostatečně široká paleta nabízených přijímačů, které splňují nejrůznější nároky satelitních diváků: od přijímačů pro příjem jen volných programů ( FTA), přes boxy s přístupovými rozhraní (CI), zabudovaný dekodér či vestavěný HARD DISK.

Také korejská firma Hyundai představila již v loňském roce celou paletu modelů pro rok 2002. Některé mezi ostatními modely zvláště vynikají: Hyundai HSS-825H a Hyundai HSS-1000IR. První má vestavěný HDD, druhý je pro mnohé diváky ještě zajímavější. Model HSS-1000IR má 2 sloty Common Interface a hlavně vestavěný dekodér Irdeto, který lze softwarově patchnout a přijímat tak programy v rámci projektu DS9, podobně jako u oblíbeného přijímače Humax 5400(z).

Hyundai HSS-1000IRModel Hyundai HSS-825H jsme Vám na stránkách Parabola.cz již představili. Dnes Vám představujeme model HSS-1000IR. Na předním panelu nalezneme tlačítka STAND-BY, MENU, SELECT, kurzorová tlačítka a zelený display. Pod odklápěcími dvířky jsou 2 sloty standardu Common Interface a vestavěný dekodér Irdeto. Na zadním panelu přístroje je anténní vstup a výstup modulátoru, audio výstupy (L+R) v podobě cinch, video a Dolby Digital BitStream výstup, dvě zásuvky SCART, komunikační zásuvka RS-232, LNB IN a LNB OUT (průchozí smyčka signálu).

MENU
Menu receiveru vyvoláme stisknutím tlačítka MENU :-) na dálkovém ovládači. Zobrazí se nám 5 položek: CHANNEL EDITING TV/R (editace TV nebo R programů), SYSTEM PARAMETERS (systémové parametry), INSTALLATION (instalace satelitů a programů), LANGUAGE (volba jazyka pro MENU), COMMON INTERFACE + CAS INFORMATION (informace o modulech a vestavěném dekodéru Irdeto).

Hyundai HSS-1000IRProjděme si nyní některé významné položky v MENU:

CHANNEL EDITING TV/R
Editace TV nebo rádiových programů. Vybrané programy můžeme přidat k oblíbeným, zamykat je, přesouvat, smazat či můžeme přidat nový program včetně vlastního pojmenování.

SYSTEM PARAMETERS
V této části MENU můžeme nastavit aktuální čas, poměr stran obrazu, AV mód (RGB, CVBS či Y/C) či 'aktivovat' teletext. V tomto MENU nalezneme i další položky s užitečnými informacemi - informaci o systému (verze nainstalovaného s/w) a rodičovský zámek.

LANGUAGE
Volba jazyka MENU. K dispozici je angličtina, němčina francouzština, holandština, italština a další. Čeština či slovenština v MENU dosud není.

Hyundai HSS-1000IRDÁLKOVÉ OVLÁDÁNÍ
Dálkové ovládání (DO) je svým způsobem poněkud zvláštní. Někteří výrobci používají u DO digitálních přijímačů barevná tlačítka, která mají uživatelům zjednodušit orientaci v MENU a v ovládání přijímače. Zde tyto tlačítka nenajdeme. Číselná tlačítka jsou šedá, ostatní tlačítka na DO mají jiný, tmavší odstín. Zajímavostí DO je podpora pro ovládání i analogového satelitu (značky Hyundai).

ZKUŠENOSTI S PROVOZEM
Zajímavou vlastností digitálních boxů Hyundai je podpora programového listu. Po prvním zapojení přijímače Hyundai do zásuvky nemusíme již ladit programy na některých družicích. Vybráním položky v menu INSTALLATION - LNB CONFIGURATION si vybereme příslušný satelit. V ten okamžik si přijímač 'natáhne' většinu volně vysílaných programů ze satelitu bez delšího čekání. Není-li v 'základní' nabídce satelit který chceme sledovat, můžeme přidat vlastní.Pokud není v nataženém settingu program či programy, které chceme sledovat, není problém tento seznam doplnit. V menu INSTALLATION - TP EDIT/SCAN můžeme zadat kmitočet transpondéru včetně SR sami. FEC si Hyundai naleznem sám.Menu TP EDIT/SCAN je svým způsobem opět blíže k uživatelům. Kmitočty, které zadáváme, Hyundai si ukládá do paměti a v případě, že použijeme automatické ladění (SATELLITE SCAN), přijímač zkontroluje i nově přidané kmitočty, zda na nich nedošlo k rozšíření programové nabídky. Samozřejmostí je i možnost smazání jakéhokoliv kmitočtu v seznamu.
Hyundai HSS-1000IRPřijímač podporuje příjem symbolové rychlosti ve velkém rozsahu (1-45Ms/s). Není tedy problém přijímat všechny SCPC a MCPC programy. Zajímavou vlastností digitálních boxů Hyundai je zpracovávání signálů v normě NTSC. Bez problému tedy můžeme přijímat přenosové kanály zejména na družici NSS K (pozice 21.5W).
V základních informacích o programu chybí ukazatel síly signálu. Ten nalezneme až hluboko v menu MENU - INSTALLATION - ANTENNA SETUP.



EPG
Elektronický programový průvodce (EPG) poskytuje základní informace o současném a následujícím programu (pokud stanice EPG vysílá). Můžeme vyvolat rozšířené informace EPG o pořadu i o dalších programech.

Hyundai HSS-1000IRPROJEKT DS9
Jak jsme se již zmínili v úvodu. Hyundai HSS-1000IR lze softwarově patchnout a na vestavěném dekodéru Irdeto pak můžeme přijímat programy v rámci projektu DS9. Oproti standartně používaným přijímačům Humax 5400 pro tento systém má Hyundai (zatím) horší sw podporu.

UPDATE SOFTWARE
Aktualizace softwaru ale i programového listu je ze satelitu. Pro tento účel slouží v menu INSTALLATION položka ON AIR DOWNLOAD.

ZÁVĚR
Zajímavý stříbrný přijímač (HSS-1000IR) s mnoha atraktivními vlastnostmi za rozumnou cenu (kolem 16ti tisíc) je dalším výrobkem o který v poslední době projevuje zájem stále více diváků satelitní televize. Technická data naleznete v rubrice Přijímače.



HODNOCENÍ:
+ upgrade s/w ze satelitu
+ aktualizace programových listů ze satelitu
+ možnosti / cena
- chybí ukazatel signálu v 'základních informacích o programu'
- chybí Dolby Digital
- chybí čeština v menu

Parabola.cz





Reklama




Vybrané články