Quantcast

České a slovenské programy

| Tisk

Programů v digitálním přenosu (MPEG2/DVB-S) na satelitech potěšitelně roste. Dnes si můžeme z nejsledovanějších komplexů družic Astra a Eutelsat např. na pozici 28.5E, 19.2E či 13E vybírat ze stovek televizních a rozhlasových signálů, které jsou vysílány volně. Taková programová nabídka může (alespoň zčásti) vyhovovat i náročným satelitním divákům. Pochopitelně ne všem. Co naplat, programů je v digitálu na satelitech vysíláno velké množství, ale pro část diváků jsou nesrozumitelné - nejsou vysílány v češtině ani slovenštině.

Ještě před několika lety jsme si posteskli, že ČR i SR předstihla v satelitním vysílání řada menších či chudších států. V těchto měsících se situace začíná zlepšovat a programů v češtině a slovenštině potěšitelně roste. Bohužel vzhledem k tomu, že provozovatelé mají různé podmínky i možnosti, nedošlo ke sjednocení ve výběru a použití vysílacích družic. Zájemce o příjem většiny níže uvedených programů musí použít natáčecí zařízení. Naštěstí na našem trhu existuje velká nabídka přijímačů i kompatibilních natáčecích systémů a doplňkových zařízení, které zájemci umožní přijímat většinu z dnes popisovaných programů.

Jaké tedy máme možnosti příjmu českých a slovenských programů?

Programy dostupné pro individuální příjem (DTH)

CZECH LINK
Czech LinkHistoricky první česká digitální platforma se nazývá Czech Link. Tento digitální multiplex je vysílán přes satelit EuroBird na pozici 28.5E. V těsném 'sousedství' je komplex družic Astra druhé generace (pozice 28.2). V podstatě z jedné satelitní pozice můžeme přijímat signály od dvou konkurenčních společností.
Ale vraťme se k paketu Czech Link. Ten nalezneme na kmitočtu 12,608 GHz, polarizace horizontální, SR 27500, FEC 3/4. Multiplex obsahuje aktuálně tyto TV stanice: ČT1, ČT2, Televize Prima, TV3 a Televíziu Markíza. Většina pořadů České televize (ČT1 a ČT2) je kódována systémem CryptoWorks, podobně i TV Prima a Markíza, kde jsou kódovány programy všechny. U většiny prodejců satelitní a anténní techniky je možné si pořídit dekódovací kartu Czech Link na programy ČT1, ČT2 a TV Prima (TV3 vysílá volně, signál TV Markíza slouží jen pro kabelové sítě). Aktivace přístupové karty je pouze provedena divákům, kteří platí koncesionářské poplatky.
Paket Czech Link obsahuje i řadu rozhlasových stanic: ČRo 1 - Radiožurnál, ČRo 2 - Prahu, ČRo 3 - Vltavu, ČRo 5 - Reginu II, ČRo 6 - Svobodnou Evropu, ČRo 7 - Rádio Praha a soukromé Rádio Proglas. Tyto rozhl. stanice vysílají volně. Mezi rozhl. programy vysílán český komentář k TV programu Eurosport (je ovšem kódovaný systémem CryptoWorks).
K příjmu TV programů paketu Czech Link je třeba použít digitální přijímač s vestavěným dekodérem CryptoWorks či přijímač se sloty standardu Common Interface (v takovém případě je nutný ještě modul CryptoWorks).
Pro příjem paketu Czech Link postačí parabola o průměru cca 80 cm na celém území ČR ale i Slovenska.

UPC DIRECT
UPC DirectDalší platforma, ve které jsou vysílány české a slovenské programy, se jmenuje UPC Direct. UPC Direct patří mezi pay-tv a za příjem programů je nutné platit pravidelný měsíční poplatek za příjem. Bližší informace o paketu UPC Direct naleznete v rubrice MAGAZÍN+.

TV GALAXIE PRAHA
Galaxie SportOd 1.3.2002 vysílá na satelitu Eutelsat W1 (pozice 10°E) společnost RTV Galaxie TV stanici Galaxie Praha. Ta vysílá atraktivní sport živě, či ze záznamu (nechybí ani NHL, německá bundesliga atd.). Satelitní signál Galaxie není určen pro DTH a výhledově (od 1.4.2002) se počítá s jeho zakódován v CA Irdeto. Je však možné, že bude Galaxie Sport distribucí přístupových karet zpřístupněna i pro individuální příjem (DTH).
Galaxie Praha vysílá na kmitočtu 12,702 GHz, polarizace vertikální, SR 2963, FEC 3/4. Pro příjem se doporučuje parabolická anténa o průměru cca 120 cm.

TA3, TV JOJ, SRo
TA3Na Slovensku začala krátce po loňských tragických událostech vysílat první slovenská zpravodajská TV stanice TA3. Satelitní signál není kódován a je určen kromě provozovatelů kabelových sítí i pro individuální příjem. TA3 vysílá na satelitu Intelsat 707 (pozice 1°W), paket TeleNor Slovakia na kmitočtu 11,540 Ghz, polarizace vertikální, SR 26000, FEC 3/4.




TV JOJ2.3.2002 zahájila vysílání nová slovenská celoplošná televize JOJ (sesterská stanice TV Nova). Ta nahradila původně vysílanou TV Global. JOJ TV vysílá na stejném satelitu i kmitočtu jako TA3 a je přechodně vysílána volně. Z důvodu autorských práv bude satelitní signál JOJ TV opět zakódován v CA Conax a bude určen zpočátku jen pro kabelové sítě. V další fázi se počítá na Slovensku i s prodejem samostatných karet na JOJ TV. V paketu TeleNor Slovakia dále nalezneme i dva nekódované rozhlasové programy Slovenského veřejno-právního rozhlasu (SRo 1, SRo 2 - Děvín).
Pro kvalitní příjem paketu TeleNor Slovakia se doporučuje parabolická anténa o průměru 90 cm.

Programy NEdostupné pro individuální příjem (DTH)

ROMANTICA
Signál TV programu Romantica v češtině je vysílán na satelitu Eutelsat W2 (pozice 16°E) v paketu INTV, na kmitočtu 12,645 GHz, polarizace vertikální, SR 10000, FEC 2/3, CA Irdeto1. Neoficiální příjem není možný.

HBO, SUPERMAX, SPEKTRUM TV
HBOPopulární kabelové programy HBO, SuperMax a Spektrum jsou vysílány jako distribuce pro kabelové sítě na izraelském satelitu Amos-1 (pozice 4°W), na kmitočtu 11,260 GHz, polarizace horizontální, SR 27500, FEC 3/4. Signál je kódován profesionálním systémem Power VU a běžným zařízením nejde přijímat.

Pro kompletní údaje o vysílání českých a slovenských programů ze satelitů navštivte stránku:
České a slovenské programy ze satelitu

Parabola.cz





Reklama




Vybrané články