Quantcast

Viasat expanduje na ukrajinský trh

| Tisk

logo Společnost Modern Times Group (MTG AB) začne nabízet satelitní placenou televizi Viasat také na ukrajinském trhu. Tato mezinárodní zábavní vysílací skupina uzavřela kontrakt se společností Strong Media Group Ltd. na startu první digitální prémiové DTH satelitní služby na Ukrajině. Viasat tímto bude nabízet placenou televizi celkem v 8 zemích.

Viasat Ukraine bude nabízet široký rozsah lokálních ukrajinských a ruských programů a také lokální mutace mezinárodních programů, včetně programů Viasat Broadcasting jako Viasat History, Viasat Explorer, TV1000 East a TV1000 Russian Kino. Viasat Ukraine byl dříve známý jako Vision TV, první satelitní operátor, který získal satelitní licenci od ukrajinské vlády. Nová platforma bude zabezpečena kódovacím systémem NDS Videoguard.

Viasat Ukraine budou rovným dílem vlastnit MTG (50%) a SMG (50%). Dohodu firem musí ještě schválit ukrajinské úřady pro hospodářskou soutěž.

Společnost Strong Media Group ze 100 procent vlastní Strong International, který je předním dodavatelem set top boxů. Na evropském trhu má 20 procentní podíl se set top boxy. SMG je již etablovaná na Ukrajině přes dceřinou firmu Strong Ukraine, která již poskytla značnou část instalovaného hardware pro příjem TV vysílání v zemi.

Ukrajina má přes 47 miliónů obyvatel a přibližně 17 miliónů domácností s nízkou penetrací placené a kabelové televize ve srovnání se západní Evropou.

MTG, vlastník satelitní DTH platformy Viasat, má v současnosti více než 920 tisíc abonentů v severní Evropě a baltských zemích. 8 kanálů Viasatu včetně Viasat History, Viasat Explorer, TV1000 East a TV1000 Russian Kino jsou nyní nabízeny jako mini placený balíček dalším operátorům placené televize ve 20 zemích střední a východní Evropy, včetně Ukrajiny. Celkem tyto programy si koncem června abonovalo 23 miliónů zákazníků.



Platforma Viasat Ukraine původně vznikala pod názvem Vision TV. Podle původních plánů měla využívat také satelity Sirius 2/3 (5°E). Paket se měl vysílat v normě DVB-S2. Po dohodě s MTG bude z části využívat dosavadní nabídku programů Viasatu v DVB-S a bude rozšířena o ukrajinské programy.

Na Ukrajině budou působit 3 placené televize - vedle Viasat Ukraine také dvě platformy na satelitu Eutelsat W4 (36°E). Ruský operátor pay-tv NTV Plus již delší dobu nabízí programovou nabídku pro ukrajinský trh (CA Viaccess). Během října zahájí oficiální provoz ukrajinská platforma Poverkhnost. Ta si nedávno zvolila kódovací systém Irdeto. Poverkhnost plánuje expanzi po zemích východní Evropy - zemích bývalého Sovětského svazu. Konkrétně v Rusku, Bělorusku, Lotyšsku, Litvě, Estonsku, Moldávii, Gruzii, Arménii, Ázerbájdžánu, Kazachstánu, Turkmenistánu, Uzbekistánu a Tádžikistánu.

redakce





Reklama




Vybrané články