Quantcast

Přenosy z NHL na novém satelitu

| Tisk

Diagram satelitu NSS 7Pravidelným čtenářům serveru Parabola.cz neunikly nedávné informace o úspěšném vynesení nových satelitu. Mezi novými satelity, které budou zřejmě velmi zajímavé i pro české a slovenské fanoušky příjmu přenosových kanálů je satelit NSS 7. Tato družice byla úspěšně vynesena v noci z 16. na 17.dubna 2002 z kosmodronu Kourou nosnou raketou Ariane 4.

Satelit NSS-7 bude disponovat kapacitou 36ti transpondéry v Ku pásmu a stejným počtem transpondérů v C pásmu. Satelit bude umístěn na pozici 21.5W, kde nahradí v současnosti provozované satelity NSS 803 a NSS K. NSS-7 byl zhotoven na zakázku provozovatele satelitů New Skies Satellites.



Jak jsme již uvedli výše, satelit NSS-7 v nejbližších týdnech nahradí satelit NSS K, tedy satelit, který se stává velmi vyhledávaným pro atraktivní (většinou) sportovní přenosy - mj. i kanadsko-americké NHL. Ty jsou v současnoti vysílány právě přes satelit NSS K na kmitočtu 11,591 GHz (polarizace vertikální, SR 20145, FEC 3/4). Na uvedených parametrech naladíme tři přenosové kanály Globecas N.Y., kde přenosy z NHL bývají vysílány zpravidla na prvním kanále Globecast. Přenosy z NHL jsou v tomto multiplexu vysílány jen v případě, když distribuční signál využívají provozovatelé placených programů v Evropě. Některé přenosy jsou zakódovány systémem Power VU (kromě zvuku). Pro příjem signálu je v současnosti zapotřebí parabolická anténa o průměru min 90cm.

Na přiloženém obrázku je zobrazena vyzařovací charakteristika satelitu NSS-7 svazek Evropa-Střední Východ. Co z něho vyčteme? Pro příjem signálů i z nového satelitu NSS-7 bude pro ČR i Slovensko vyhovovat parabola o průměru min 90cm. Ovšem za předpokladu, že provozovatelé budou využívat maximální výkon transpondérů.

Parabola.cz





Reklama




Vybrané články