Quantcast

Fúze CSD Espana a Via Digital

| Tisk

Fúze CSD Espana a Via Digital

Začátkem března 2002 došlo k dlouho očekávané fúzi v Polsku. Na tamním trhu došlo ke spojení dvou největších provozovatelů placené TV - Wizja TV s Cyfra+. Nová programová nabídka je vysílána pod názvem Nowa Cyfra+ na satelitech Astra 19.2E a Hot Bird 13E. Po přechodné době, po nezbytném přeladění posledních antén, bude paket vysílán jen přes satelity Eutelsat Hot Bird.

Nově se o fúzi začíná hovořit i ve Španělsku. Na tamním trhu působí dva provozovatelé placené digitální satelitní televize - Canal Satelite Digital de Espana (dále jen CSD) a Via Digital. Jako jedinou možnost zabránit dále se zvyšujícím ztrátám vidí provozovatel Via Digital sloučení s CSD. Loňský rok byl pro Via Digital velmi ztrátový. Ztráty dosáhly 347 miliónů Euro. Via Digital měl koncem loňského roku 800 000 abonentů.

Po krachu pozemní digitální pay-TV Quiero TV a po (případném) sloučení provozovatelů satelitní pay-tv Via Digital s CSD bude mít provozovatel 'sloučených' paketů monopolní postavení na trhu s 2,5 milióny předplatitelů a příjmy 1.300 miliónů Euro.

Dodejme již jen, že paket CSD je vysílán na satelitech Astra 19.2E v kódu Seca/ Mediaguard. Provozovatel CSD začátkem dubna vyměnil abonentům přístupové karty CSD, které zabránily neoficiálnímu příjmu programů CSD.



Paket Via Digital je vysílán přes transpondéry satelity Hispasat 1A/1B/1C na pozici 30W. Signál je kódován systémem Nagravision.


Parabola.cz





Reklama




Vybrané články