Quantcast

Čeština na zahraničních sat TV stanicích

| Tisk

Čeština na zahraničních satelitních TV stanicích

Před dvěma měsíci jsme vám na stránkách Parabola.cz přinesli informace o možnostech příjmu českých a slovenských programů ze satelitu. Krátce po uveřejnění článku došlo v distribuci signálu některých programů k zásadním změnám o kterých jsme Vás informovali prostřednictvím našich dalších rubrik - mj. Galaxie Praha (od 1.4. Galaxie Sport) byla zakódována v Irdeto, slovenská JOJ zase v Conaxu. Na druhou stranu jsme zpozorovali volné vysílání stanice Romantica na satelitu Sirius (pozice 5E), kde na kmit. 12,453 GHz (polarizace horizontální, SR 18056, FEC 3/4) byl po jednom měsíci přidán i český tón. Ten je ovšem vysílán jen při vysílání některých seriálů.

Dnes se pojďme podívat na příjem českých programů ze satelitu trochu z jiného úhlu: v českém jazyce můžeme - většinou jen sporadicky - sledovat i pořady na zahraničních TV stanicích.

EXPO 24x7
Poměrně často lze češtinu slyšet na stanici společnosti UPC - EXPO 24x7, která je vysílána na satelitu Telstar 12 (pozice 15W), na kmitočtu 11,124 GHz (polarizace horizontální, SR 18386, FEC 3/4). Signál je ovšem kódován systémem CryptoWorks a Viaccess.
Na programu stanice EXPO 24x7 jsou po celý den dokumentární pořady. Je velmi zajímavé, že stanice je vysílá jak s anglickým, německým, tak i originálním zvukem. V češtině je tón vysílán tedy jen v případě, že pořad pochází z ČR.

3SAT
Velmi sporadicky jsou vysílány pořady v češtině i na známé německé stanici 3SAT. Ta nabízí z české tvorby většinou jen filmy, kdy v levém kanále je vysílán program v němčině a v pravém v originále.
3SAT vysílá v analogovém přenosu na satelitu Astra 19.2E, na kmitočtu 11,349 GHz (polarizace vertikální, tón 7,02+7,20 MHz). V digitálu 3SAT vysílá přes stejnou pozici na kmit. 11,954 GHz (polarizace horizontální, SR 27500, FEC 3/4).



HRT, TV SLOVENIA
O české seriály a filmy je zájem v zemích bývalé Jugoslávie - v Chorvatsku a Slovinsku. Chorvatská stanice HRT-1 vysílá českou tvorbu poměrně často. V minulosti se na HRT-1 vysílal v českém jazyce i populární pohádkový seriál Arabela, kde byl pořad vysílán v původním znění s titulky. Dalším příkladem může být neděle 12.5.2002, kdy byl kolem půlnoci vysílán volně český film Pelíšky v rámci prezentace českého filmu. Chorvatská HRT-1, spolu s HRT-2 a HRT-3 jsou vysílány na satelitu Hot Bird 5 (pozice 13E), na kmitočtu 12,521 GHz (polarizace horizontální, SR 27500, FEC 3/4). Program HRT-2 a HRT-3 je kompletně kódován, z části i HRT-1 v CA Viaccess.

Slovinská televize TV SLOVENIA podobně jako chorvatská HRT vysílá zahraniční pořady obvykle v původním znění s titulky. Na programu TV SLO1 jsme mohli v minulosti sledovat volně vysílaný seriál 'Ranč u Zelené sedmy'. TV SLO1 a TV SLO2 jsou vysílány na satelitu Hot Bird 3 (pozice 13E), na kmitočtu 12,303 GHz (polarizace vertikální, SR 27500, FEC 3/4). Druhý program slovinské TV je kódován systémem Viaccess.

Náš malý přehled s informace o vysílání českých programů na zahraničních stanicích je u konce. Pokud jste zpozorovali další pořady v češtině či slovenštině na jiných stanicích, podělte se s ostatními čtenáři pod tímto článkem.


Parabola.cz





Reklama




Vybrané články