Quantcast

Platforma HD chce do dvou let mít 200 tisíc abonentů

| Tisk

logo Nový ruský balík programů ve vysokém rozlišení (HDTV) vysílaný pod názvem Platforma HD hodlá do dvou let získat celkem 150 až 200 tisíc abonentů v kabelových sítích a na satelitu. Agenturu PRIME TASS o svých plánech informovali zástupci nové ruské služby Platforma HD. Náklady pro kabelové operátory jsou prý minimální - ve skutečnosti stačí nákup transmodulátoru. Cena této komponenty se pohybuje okolo 2000 až 50000 USD. Programy nové služby provozovatel představuje v Moskvě a Petrohradě v showroomech.

Projekt Platforma HD vznikl začátkem letošního roku. Jeho cílem bylo zajistit - kromě jiného - distribuci programů v high-definition-tv do kabelových sítí v evropské části Ruska z jedné satelitní pozice a z jednotného systému podmíněného přístupu. Testovací vysílání bylo spuštěno 22. července 2008 na satelitu Eurobird 9 (9°E). V tento den byl zkušebně zapojen program National Geographic Channel HD. Prvních několik dní vysílal volně, později došlo k zakódování.

Paket Platforma HD měl původně vysílat ze satelitu Express AM2 na pozici 80 stupńů východně. Vzhledem k technickým problémům, se kterými se tato družice nyní potýká, se rozhodli provozovatelé službu spustit z jiného satelitu - Eurobird 9. Tato družice pokrývá takřka celou Evropu, včetně evropské části Ruska. Služba mohla vysílat i z jiné pozice - například 36°E, kde pracují satelity Eutelsat Sesat a Eutelsat W4 , které pokrývají kvalitním signálem větší území Ruska. Přes pozici 36°E již ale vysílají dvě konkurenční služby - NTV Plus a Trikolor TV.

Platforma HD bude obsahovat zatím jen 5 placených programů ve vysokém rozlišení. Aktuálně již vysílá 4 placené HD stanice a jeden promo HD kanál. V nabídce Platforma HD jsou stanice Kinopokaz HD, National Geographic HD, Eurosport HD a HD Life. V současné době probíhají jednání o rozlišení služby o další stanice.

Charakteristika programů

Kinopokaz HD - kanál zcela věnovaný světovým kinohitům, především hollywoodská produkce. Nebude chybět ani evropská tvorba. Stanice se zaměřuje na zahraniční filmy posledních let.

National Geographic HD - světově proslulý dokumentární kanál o volně žijících zvířatech a o životním prostředí

Eurosport HD - přední evropský sportovní kanál ve vysokém rozlišení. Vlastníci stanice Eurosport spustili HD verzi 25. května 2008. Program nabízí řada kabelových sítí po celé Evropě, včetně placených satelitních sítí

HD Life - spojuje informaci se zábavou. Vše ve vysokém rozlišení. Stanice přináší filmy o vědě a přírodě, cestování a dobrodružství, hudební programy, videa a koncerty, informační a zábavní pořady, kreslené seriály pro dospělé a celou rodinu

Příjem programů Platforma HD

Služba Platforma HD slouží především pro potřeby kabelových operátorů v evropské části Ruska. Pro příjem jim doporučuje kabelový set top box (DVB-C) General Satellite HD 9320. Programy jsou dostupné i pro individuální příjemce přímo ze satelitu Eurobird 9. Zájemci musí mít parabola o průměru 60 až 90 cm, HD set top box (provozovatel doporučuje Humax HDCI-2000), přístupový modul a dekódovací kartu. Prvních 6 měsíců je příjem kanálů služby Platforma HD bezplatný, pak za 300 rublů měsíčně (zhruba 203,-Kč, cca 8,31 euro). Aktivaci lze provést prostřednictvím internetu a SMS.

Technické parametry paketu Platforma HD

logo satelit: Eurobird 9
orbitální pozice 9°E
kmitočet: 11,958 GHz
polarizace: vertikální
SR (symbol rate): 26400


FEC: 2/3
standard: DVB-S2
modulace: 8PSK/Pilot ON
CA systém: DRE-Crypt

Programy služby Platforma HD se vysílají v kódovacím systému DRE-Crypt. Tento systém je známý z jiné ruské platformy - Trikolor TV (Eutelsat W4, 36°E). Důvodem nasazení poměrně neznámého systému podmíněného přístupu je spolupráce vlastníka systému DRE-Crypt na provozu Platforma HD. Na projektu se dále podílejí ruský státní TV holding VGTRK, ruský producent placených TV kanálů Pervyj TVČ, ruský producent placených TV stanic Red Media a americký výrobce komponent Harmonic.

Satelitní abonenti Platforma HD mohou vedle HDTV kanálů této služby přijímat z 9E i bezplatné HD programy Melody Zen TV, Luxe TV HD a Luxe TV UK HD. Ze stejného satelitu se vysílá i maďarská platforma Hello HD, která mimo jiné nabízí HBO HD, Filmbox HD, National Geographic HD, The History Channel HD, Eurosport HD a M1 HD. Vše je kódováno systémem Conax.

redakce





Reklama




Vybrané články